MONITOR CULTURAL * on-line

~Lucreţia Berzintu: „Salvează inima unui copil“ – Interviu cu Prof. Dr. Tiberiu Ezri din Israel

Pentru că în Israel există o Organizaţie Internaţională atât de importantă pentru salvarea copiilor cu suferinţe cardiace ce vin din toată lumea, am dorit să stau de vorbă cu cineva din cadrul echipei medicale israeliene a ”Save a Child`s Heart” pentru mai multe informaţii.

În acest sens am contactat pe domnul Prof. Dr. Tiberiu Ezri, Șeful Departamentului de Anestezie  din spitalul Wolfson, Holon, afiliat cu Universitatea Tel Aviv.

Stimate domnule Prof. Dr. Tiberiu Ezri, vă rog să ne vorbiţi despre această organizaţie, ”Salvează inima unui copil”, despre începuturi, când şi cum s-a ajuns la fondarea acesteia?

Fundaţia „Save a Child’s Heart” (SACH) care tradus în româneşte înseamnă „Salvează inima unui copil”, se datorează viziunii medicului israelian de origine americană Ami Cohen care, în 1995, a creat fundaţia şi a transformat-o într-unul dintre cei mai importanţi contribuitori la însănătoşirea unor copii suferind de afecţiuni cardiace grave din ţările în curs de dezvoltare.

– Ce implică misiunea acestui proiect umanitar israelian internaţional?

Misiunea Fundaţiei SACH este de a îmbunătăţi calitatea serviciilor cardiace medicale pentru copii, indiferent de naţionalitate, religie, culoare sau posibilităţi financiare. De asemenea, fundaţia ajută la înfiinţarea şi dezvoltarea unor centre pentru chirurgie cardiacă în diverse ţări.

– Care este deviza echipei medicale?

„A salva inima (viata) unui copil este ca şi cum ai salva o întreagă lume”.

– Dacă un copil cardiac, de oriunde din lume – inclusiv din România, are nevoie de intervenţie medicală, cum se procedează şi care ar fi costurile?

Trebuie contactată fundaţia prin secretara ei, D-na Dawn – dawn@wolfson.health.gov.il sau prin mine – tezri@netvision.net.il

Costul operaţiei, a spitalizării şi un loc de dormit şi masa pentru copil şi un membru de familie sunt toate platite de SACH. Familia şi copilul plătesc numai biletele de avion.

– Practic, care este primul pas pe care trebuie să-l facă familia copilului în cauză?

Trebuiesc trimise aici documentele medicale preferabil DVD cu ecocardiografia şi/sau cateterizarea cardiacă, iar cardiologul nostru va decide operabilitatea cazului şi prioritatea în funcţie de urgenţa şi disponibilitatea sălii de operaţii, considerând că noi operăm şi copii israelieni si avem numai o sală de operaţie pe zi pentru proceduri cardiace la copii. Unele probleme se pot rezolva fără operaţii, prin cateterizare cardiacă dar şi acest laborator este foarte solicitat.

– Vorbiţi-ne, vă rog, despre performanţele medicale, de la înfiinţarea SACH şi până în prezent.

În cei 15 ani de activitate, SACH a finantat operaţiile a peste 2400 de copii din 40 de ţări, inclusiv România.

– Există programe de finanţări pentru SACH? Sponsorizări? Voluntariate?

Toate acestea există şi practic totul depinde de „suflete mari” care sunt disponibili să doneze. Sunt şi mulţi voluntari. Aş putea s-o amintesc aici pe D-na Eva Grosz (vara soţiei mele), medic stomatolog pensionară, absolventă la Timisoara, care găseşte în acest voluntariat multe clipe de satisfacţie.

– Ce proiecte sunt pentru perioada următoare, a anilor 2010 – 2011?

Privitor la copiii din România, peste zece au fost operaţi anul acesta şi mai mulţi sunt candidaţi la operaţii anul acesta şi anul viitor. Recent, o echipă de medici de la noi au consultat 49 de copii cardiaci la Iaşi cu ajutorul generos al D-rei Magda Iorga care a fost persoana de contact.

– Dacă întâmpinaţi greutăţi în derularea etapelor programate pentru salvare de inimi la copii, care ar fi acestea?

– lipsa de informaţii suficiente înainte de venirea copilului.

– operaţia nu poate fi facută urgent din cauza aglomerării care prelungeşte timpul de aşteptare.

– Ce capacitate pentru tratamente cardiovasculare la copii are SACH în Israel? S-a întâmplat ca vreun pacient să nu poată fi rezolvat din cauza aglomerării în Spitalul Wolfson din Holon, Israel?

Se fac în jur de 250 de operaţii pe an. Nu am anulat cazuri ci numai le-am amânat din cauza aglomerării.

– Pentru că SACH are birouri în toată lumea (SUA, Canada, Regatul Unit, Olanda, Elveţia, Germania, Franţa, Kenia, Australia, Ghana, Vietnam), pe când ar fi posibil şi unul în România?

Asta depinde în primul rând de iniţiativa românilor, iniţiativă care există dar mai trebuie să ia amploare.

– Deoarece sunteţi originar din România, vă rog să ne spuneţi câte ceva din biografia dumneavoastră, să vă cunoaştem mai bine, considerând că sunteţi un model pentru mulţi alţii dintre noi.

M-am născut în 1951şi am crescut  la Marghita, Bihor. Am terminat medicina în 1975 la Timişoara. După serviciul militar şi stagiul făcut la Cândeşti, Neamţ, am emigrat în 1978 în Israel.

M-am specializat în anestezie în Israel şi în USA. Din anul 2000 sunt şeful departamentului de anestezie şi a sălilor de operaţii de la spitalul Wolfson din oraşul Holon (vecin cu Tel Avivul). Sunt profesor de anestezie şi terapie intensivă la Universitatea Tel Aviv. Am doi baieti, unul inginer şi celălalt student. Soţia a fost născută şi crescută la Timişoara.

– Ce propuneri aveţi pentru eventualii copii cardiaci din România? Dar şi pentru copii cardiaci români de pretutindeni?

Este de preferat să se lărgească în mod substanţial serviciul de operaţii cardiace la copii în ţara lor de baştină. SACH poate şi aici să ajute prin acordarea de burse de studii chirurgilor şi anesteziştilor. Până acum 5 medici anestezişti români s-au specializat la noi in acest domeniu.

–         Aveţi un mesaj de transmis cititorilor acestui interviu?

Doua mesaje:

  1. Nu ezitaţi să apelaţi la noi pentru a „salva inima copilului” dv-stră.
  2. Oamenii generoşi, cu posibilităţi financiare sunt invitaţi să doneze SACH-ului pentru această cauză filantropică.

Prof. Tiberiu Ezri

Wolfson Medical Center

Vă mulţumesc şi vă doresc succes pe toate planurile!

LUCREŢIA BERZINTU

Israel

Reclame