MONITOR CULTURAL * on-line

~Maria Eugenia Olaru: O expoziţie de artă digitală

Eveniment cultural: „Flower of Memory” , Aya Kato

Începând cu data de 19 aprilie, Galeria de Artă Digitală 115, gazduieşte pentru două luni, cu titlul expoziţiei „Flower of Memory”, lucrările uneia dintre cele mai cunoscute şi apreciate artiste contemporane japoneze, Aya Kato.

Purtătoare a unei spiritualităţi profunde îmbinând cultura străveche japoneză şi cultura occidentală, arta digitală înfăţişată publicului de creatorul Aya Kato este misterioasă şi profundă, aducând cu sine valorile morale tradiţionale japoneze îmbinate cu manifestarea modernă şi explozivă a liniilor şi culorilor.

Arta sa este ca o flacără vie temperată de adâncul misterios al oceanului. Liniile clare şi studiate aduc emoţii estetice când profund umane când copilăresc jucăuşe, amintind de spaimele copilăriei aduse de balaurii răpitori din basmele străvechi, lupta cu întunericul adânc, hăul înfăţişat de hăţişurile vegetale întunecate şi exprimările interioare profunde menite a lumina şi aduce la suprafaţă rostirea interioară, exprimarea de sine în raport cu lumea înconjurătoare.

Acestea toate încununate de decoraţiunile bogate care înfăţişează lumea exterioară plină de frumuseţea luminii şi de umbre după care se pot ascunde infinituri abstracte, nedefinite demne de cercetat. Flori multe luminoase, însoţie de frunzele lor întunecate, lumini şi umbre, viaţă şi moarte, reprezintă lumea exterioară de care creatoarea Aya Kato este înconjurată.

Pentru iubitorii de artă digitală  creaţiile expuse de Aya Kato reprezintă un eveniment spiritual memorabil aducând cu sine bucuria de a cerceta profunzimile exprimate ale artei tradiţionale japoneze imbinate cu dorinţa permanentă a orientului misterios, cu frumuseţea sa netăgăduită,  de a cucerii occidentul riguros al liniilor pure, cu spiritualitatea sa minunată.

Această intersectare a frumuseţii spirituale a celor două culturi, atât de diferite şi totuşi atât de asemănătoare prin naşterea lor, îmbrăţişând forme de manifestare diferite ale aceleiaşi esenţiale spiritualităţi umane, aduce după sine posibilităţi multiple de relaţionare spirituală a tot ceea ce este  omeneasc profund.

MARIA-EUGENIA OLARU

Reclame