MONITOR CULTURAL * on-line

~Mariana Gurza: „Simpozion Eminescu – Petőfi, la Dumbrăviţa“

In data de  12 iunie 2010, o zi deosebita in localitatea Dumbravita, jud.Timis, unde, a avut loc un simpozion Eminescu—Petofi, patronat de Primaria Dumbravita si Asociatia Scriitorilor din Romania-filiala Banat .

In faţa scolii, langa cele două busturi ale poetilor Eminescu şi Petőfi, personaliati culturale, oameni ai locului, au depus coroane si  i-au omagiat pe cei  doi titani ai culturii romane şi maghiare.

Acest eveniment a fost deschis de viceprimarul comunei Dumbravita, ce s-a implicat direct impreuna cu primarul Szilagyi Geza in acest eveniment, alaturi de profesorii scolii din Dumbravita si a scriitoarei Doina Dragan.

Dupa o slujba religioasa, de pomenire a celor doi mari scriitori, s-au recitat versuri si corul comunei ne-au delectat cu melodii in romaneste si maghiara.Impresionante versuri a rostit “sufletul acestei manifestari”, d-na prof.Mariana Sperlea.

“Manifestarea a fost urmată de un simpozion dedicat evenimentului, unde şi-au adus contribuţia personalităţi marcante de cultură şi artă prin alocuţiuni despre viaţa şi opera marilor poeţi naţionali. Profesorul eminescolog Ion Iliescu a participat cu o expoziţie cu tema „Eternul Eminescu”, prezentând multiple exemplare de carte rară, manuscrise originale, medalii şi portrete precum şi toate cărţile scrise de domnia sa despre Eminescu; alăturat, o expoziţie Petőfi Sandor cu materiale şi cărţi despre viaţa şi opera poetului revoluţionar.”

A urmat o sesiune de comunicari, in care au fost prezentate lucrari personale vizandu-l pe “Luceafarul poeziei romanesti”, MIHAI EMINESCU.

Am fost coplesita de emotie, vazand in sala, colaboratori ai domnului ARTUR SILVESTRI precum ,poeta Mariana Sperlea, scriitorul Pavel Panduru, prof.Mnerie Dumitru, scriitoarea Doina Dragan-presedinta Asociatiei Scriitorilor din Romania, filiala Banat.

S-au spus vorbe de suflet, s-au citit lucrari personale, s-au recitat versuri si s-au inchinat cantece poetului nemuritor.Fiecare lucrare prezentata a avut conotatii diverse.

Interpreta de muzică populară Livia Ilcau, a pus in unda muzicala versurile autorului printr-o interpretare de exceptie.

O surpriza deosebita mi-a facut d-na Mariana Strunga prin prezentarea lucrarii fiului sau si a domniei sale.Un nume pe care il descoperisem impreuna cu domnul Artur Silvestri, domnia sa publicandu-i in revistele ARP, versuri din volumul “Kogaion”, aparut la Editura Mirton, Timisoara, 1995. Imi doream mult sa o cunosc, sa o facem cunoscuta prin poeziile sale in lume.Bucuria revederii a fost reciproca.Mi-a daruit o carte, “ALB DIN MARELE ASCUNS”, asupra caruia voi reveni.

Au fost inmanate diplome commemorative tuturor participantilor, din partea organizatorilor.

Ne-au fost prezentate de pictoriţa Mariana Sperlea lucrarile de pictura a elevilor scolii din Dumbravita.

A continuat cu un program artistic al românilor şi maghiarilor, unde şi-au dat concursul cunoscuta primsolistă a Operei Române din Timişoara Viorica Pop Ivan, interpreta de muzică populară Livia Ilcau , au recitat, cu multă sensibilitate, poezii semnate de Mihai Eminescu, poeti si scriitori.

Cea de a II a editie a Simpozionului Eminescu-Petofi, un  act de cultură ce  demonstreaza

vrednicia edililor locali, a profesorilor, a oamenilor iubitori de cultura.

“Samanta “ aruncata de ARTUR SILVESTRI pe meleaguri banatene a rodit.Vlastare spirituale ce incearca sa-i implineasca visul.Implicarea scriitorilor prieteni-colaboratori in acest act cultural este dovada cea mai vie a prezentei carturarului printre noi, ramasi in “ROMANIA TAINICA” creata de domnia sa…

Felicitari primarului, viceprimarului, consilierilor locali, tuturor celor implicate, pentru pastrarea vie a valorilor culturale romanesti si internationale.

Da, frumos este satul cu oameni curati, cu ochii limpezi ca apa de izvor, cu suflete deschise ca albastrul cerului…”Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei./
Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.”(Lucian Blaga)

MARIANA GURZA

13.06.2010

Timisoara

Reclame