MONITOR CULTURAL * on-line

~UNIFERO – O altă stare, de bine, pentru femei

Intre 26-29 iunie s-au desfasurat la Vatra Dornei lucrarile Conferintei Uniunii Internationale a Femeilor Romane, UNIFERO, Inc. cu tema „Femeia romana in sec.XXI: traditie, continuitate, viziune”, organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Vatra Dornei, „Asociatia Femeilor pentru Activitati Pozitive, Toleranta si Educatie FAPTE-AFAR” Bucuresti si Fundatia „Sanse Egale pentru Femei – SEF” Iasi. Acestei actiuni i-au urmat intilnirile de la Odorheiul Secuiesc, posibile datorita initiativei doamnei Ernoginei Buzas si ciolectivului de suport local.

Lucrarile Conferintei au debutat cu deschiderea oficiala care a avut loc in Sala Oglinzilor din Palatul Primariei unde participantii au fost intimpinati de Primarul din Vatra Dornei, dl. Ioan Moraru, dar si de de tineri in frumoase costume nationale oferind colaci, sare si afinata. In timpul celor trei ore ale manifestarii de deschidere, au fost rostite alocutiuni, prezentate personalitati participante si citite mesaje de salut din partea Ambasadei Romane de la Washington, Ambasador Excelenta Sa Adrian Vierita, ca si din partea prof. Dumitru Preda, Director al Departamentului pentru Originarii din Romania, MAE.

Conferinta a beneficiat de prezenta si suportul unor specialisti din invatamant, domeniul public, scriitori, persoane aflate la varsta senioritatii, ai unor reprezentanti ai culturii si cultelor, ai altor organizatii locale si din tara. Astfel, amintim Asociatia ‘Sanse Egale Pentru Femei’, Iasi, Programul SMART, Asociatia ‘SOROPTIMIST’, apoi Asociatia „Sa Imbatrinim Frumos – Bucovina”, Vatra Dornei, ‘WSC Europa’, Bucuresti, Asociatia Romana pentru Patrimoniu, Bucuresti, sub indrumarea domnului Artur Silvestri, ultima acordind si cite 150 RON pentru cele trei locuri intai de la Concursul de creatie literara „Mama” adresat elevilor intre 6 si 18 ani. Din partea Editurilor Burda-Casa Noastra si „Maxim”- Integrame; participantii din tara si din afara ei au beneficiat de revistele pe care acestea le editeaza. Din Statele Unite, ne-au sustinut Alpharetta Visitors Bureau si Comisia de Agricultura a Georgiei.

Conferinta a fost mediatizata inainte, dar si in timpul desfasurarii lucrarilor si activitatilor din program, de catre Evenimentul Zilei (Iasi), Monitorul de Vatra Dornei, Monitorul de Iasi, Monitorul de Suceava, Radio Dorna, Radio Orion, televiziuni locale. Evenimentul a fost acoperit de TVR International, prin regizor si editor doamna Stela NACU, care va realiza o prezentare comprehensiva a Conferintei UNIFERO din acest an.

Ca prezente deosebite la Vatra Dornei trebuie sa mentionam pe veterana profesoara doamna Tatiana Vlad GUGA – Presedinta de onoare a Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina, Filiala „Arboroasa”; prof. Victoria Ostaficiuc, pe doamna Elvira Gozin, cetatean de onoare al orasului Covasna, doamna Maria Tanasa, invatator din Suceava, pastratoare a folclorului romanesc.

In sala s-a aflat si Evdochia Ivantoc impreuna cu sotul, Andrei Ivantoc, membru in grupul Ilascu, Ludmila Bolboceanu, din Chisinau, Conferentiar Universitar, Doctor in Stiinte ale Educatie, Presedintele Asociatiei Obstesti „Miscarea Femeilor din Moldova pentru combaterea saraciei si analfabetismului”, Maria Machedon, Presedintele Asociatiei Obstesti „Vatra staului” din satul Larga Veche, raionul Cahul, Republica Moldova, membru in Biroul Director UNIFERO – Reprezentanta R.Moldova (Cahul), insotita de un ansamblu de copii, tineri si adulti. Acestia, alaturi de cei ai Clubului Copiilor din Vatra Dornei si de de grupul de copii dansatori ai comunitatii romanesti din Roma, Italia – Asociatia „Spirit romanesc”, presedinte Dana Mihalache, au realizat un spectacol de datini si obiceiuri care a ridicat auditoriul in picioare. O prezenta deosebita a fost si cea a Andreei Chisalita (9 ani), castigatoare a concursului din emisiunea TV „Vreau sa fiu vedeta”.

Participantele si participantii la Conferinta UNIFERO din acest an au dezbatut teme legate de violenta domestica, educatie si schimbare in mentalitatea ambelor genuri, istorie, valori spirituale si personalitati, femeile rrome, situatia muntencei romane, femei de frunte in Diaspora si statutul lor in societatea din care fac parte, singuratatea si depresia copiilor ai caror parinti se afla la munca in alte tari, adoptiile nationale si internationale, discriminare sexuala, moralitatea femeii moderne, femeia romana, mass media din Diaspora, rolul parteneriatului scoala – familie in dezvoltarea personalitatii elevului; implicarea comunitatii in procesul educatiei, etc.

La dezbateri/mese rotunde au luat parte, printre altii, reprezentanti ai Politiei Municipiului Vatra Dornei: Adjunct al sefului de Politie, Dumitru Palaghioi, agent sef Mihai Nimigean si Dumitru Petrariu – Politisti de Proximitate. Din Suceava, au fost prezenti subinspector Claudia Bodnaru si agent sef Ioan Onisoru, prof. Psiholog Sanziana Maxim, prof. Psiholog Delia Dragan de la Compartimentul de analiza si prevenire a criminalitatii.

De asemenea au fost cu noi si reprezentantele ‘Societatii Doamnelor Bucovinene’ si ale ‘Asociatiei Sanse Egale Pentru Femei’ – Suceava (Dna. Mihaela Grosu si respectiv dna Agnes Irimia), ‘Uniunea Soroptimist International’ din Romania (Presedinta Ing. Rodica Maciuca, Brasov si Monica Scridon, Cluj-Napoca), Prof. Dr. Radu Rey, Prof. Mihail Ungureanu, expert formator la Consiliul Europei, dna Mariana Neacsu – Guvernul Romaniei, ‘Biroul pentru Adoptii’, Secretar de Stat Gheorghe Ionita, Parlamentul Romaniei – ‘Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii’, reprezentanta a ‘Asociatiei Albanezilor din Romania’, Valeria Belciug ; Minodora Topala, invatatoare-Botosani, Ionut Bodea – director resurse umane – Asociatia ‘Women Solidarity’ – Cluj Napoca, Dan Tudor Jemna – ‘Lions Club’, Consilier Relatii Internationale, Petrica Ariciuc, ‘Salvamont Dorna’, Paraschiva Abutnaritei, Presedintele Filialei Arboroasa, a ‘Asociatiei Culturale Pro-Basarabia si Bucovina’, Violeta Codorean, referent Casa de Cultura si Minorica Dranca, Muzeograf, ‘Muzeul de Etnografie si Folclor’, Vatra Dornei.

In timpul conferintei au avut loc lansari de carte („Doruri” – Anica Facina, Vatra Dornei; « Livada cu Dragoste » – Nusa Ilisie, Spania ; « Metamorphosis »- Monica Scridon, Cluj-Napoca), vernisajele expozitiilor de icoane pe sticla si pictura dedicata femeii (Rodica Buscu, David Croitor si Silvia Dorneanu), dar si expozitiile de fotografie ale elevilor de la Colegiul National de Informatica Piatra Neamt, si ale Marcelei Dragan si Emei Chirilus. Desi prezentata succint, colectia de cartofilie si filatelie adusa de doamna Viorica Hrustovici a starnit un interes deosebit.

Adunarea Generala a stabilit Biroul Director care isi va desfasura activitatea in urmatorii patru ani. De asemenea s-a votat infiintarea organizatiei „UNIFERO RO” care a si fost inregistrata.

Lucrarilor de la Vatra Dornei i-au urmat un seminar si diferite activitati de profil, organizate de doamna Gina Buzas, membra a organizatiei, in localitatea Odorheiul Secuiesc cu care ocazie delegatia din conducerea UNIFERO s-a intalnit cu reprezentanti ai populatiei romane si maghiare locale, doamna Marta Bihari, Presedinta Asociatiei ‘PRO FEMINA’, televiziune, profesori, reprezentante si reprezentanti ai cultelor, vizitind Liceul „Marin Preda”, Casa „Sf. Iosif” pentru copii in dificultate (Congregatia Inimii Neprihanite), si Parohia Ortodoxa Odorhei, Preot Puiu-Mihai Pavel.

Websiteul www.unifero.org, care desi lansat acum aproximativ trei luni are deja

peste 31 000 de visitatori, va afisa in curand o prezentare detaliata a evenimentului care se configureaza ca eveniment de mare impact in lumea ONG-urilor pe probleme ale femeilor din tara si din afara ei.

SMARANDA CAZAN-LIVESCU

Presedinte Fondator

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s