MONITOR CULTURAL * on-line

►Elisabeta Iosif

„JURNALUL UNUI CĂLĂTOR FĂRĂ SCĂPARE“ – o rubrică de Elisabeta Iosif

===================================

PRIN „GRĂDINILE CORIAMBICE“ ALE ŞELIMBĂRULUI

Aşa i-aş spune acestui loc, din apropierea Sibiului, ce se desfăşoară sub semnul artei. E o adevărată călătorie în lumea transpunerii, a transformării aluatului de sticlă prin purificarea focului,  în  artă.

Cultul focului s-a născut din natura spirituală a luminii .Iar când vorbim despre un loc în care se declanşează artele focului – avem de-a face cu luminaţia inteligenţei, săgeţi ale fulgerului .Sau cu însuşi astrul care încălzeşte planeta albastra. Aşa mi s-a părut că emană incinta unui atelier, cunoscut în toată Europa sub numele” IonArt” aflat în Şelimbăr. Cine a văzut Expoziţia Cer Glass din 2006 şi-ar fi adus aminte de florile corimbului, în ciorchine, înmănunchind culorile curcubeului, ca un picior de vers antic, coriambic.Focul emana în contact cu sticla, flacăra spirituală a mii de experienţe dintr-un creuzet al  chimiştilor. Această artă are în fiecare obiect o aureolă sau poate ceva din, ceea ce grecii denumeau ”eşarfa lui Iris”, mesagera zeilor. Este un mesaj, pe care l-a dus în lume la Târgul Internaţional Tendence de la Frankfurt, Ion Tămâiam, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, preşedinte al filialei Sibiu. L-am întrebat de unde îşi ia culorile.

–De la flori. Dacă s-ar putea să transmit vibraţia florilor în artă!…

–De aceea glastrele dumneavoastră seamănă cu potirul lotusului sau al trandafirului, cu acea cupa ce primeşte ploaia şi rouă cerească…

–În Antichitate “ grădinile lui Adonis”întruchipau înflorirea ,reînnoirea de primăvară, nu? dacă facem asocieri..

–La dumneavoastră lumea florilor e transpusă simbolic…prin frumoase fete, ce ne fac şugubăţ cu ochiul…Culoarea caldă a naturii stăpâneşte expresia fiecărei fete.

“ARTELE FOCULUI” ÎN FAŢA REALITĂŢII

–Aţi realizat şi un proiect pentru amenajarea unui sediu al filialei UAP Sibiu.

–A mers totul mai încet. Ne-au acordat sprijin Primăria Sibiului…consiliile locale.. E vorba de circa 60000 de euro, pentru amenajare într-o mansardă din strada Băi, iar la parter o sală de 100 m pătrati pentru o expoziţie permanentă, pentru turiştii de pretutindeni. De aceea am  încercat intrarea noastră în Ghidul local şi în cel, de format electronic al Sibiului. Ne leagă o relaţie strânsă cu instituţiile locale culturale: Asociaţia şi Muzeul Astra. Dorim să ne creăm un fond şi un patrimoniu artistic al Sibiului.

Şelimbăr, o definiţie

Alături de Sibiu, aşadar,  localitatea Şelimbăr se  prezintă ca centru al artelor. Ca un punct de joncţiune.Ca un templu, în înţelesul a ceea ce Luc Benoist, muzeograful onorific al Franţei denumea” un loc de reflecţie, de siguranţă, asociat copilăriei  focului din vatră .. Precum Orfeu trebuie să avem puterea de a ne elibera cântul”. Ca un alfabet al simbolurilor, prin care se defineşte civilizaţia artei…Ca un picior de vers antic..Ca un coriamb de patru silabe, atribuit poetului mitic ,Olympos. De fapt, astfel ar trebui denumite  florile  de cristale înflăcărate, invadând grădinile lui Adonis.

_________________

ÎN CENTRUL UNIVERSULUI – BISERICILE DE LEMN

Situat in nord-vestul tarii, judetul Maramures acopera o suprafata de 6215kmp,avand un relief complex,dar preponderent muntos(43%).Sub piscurile muntilor Rodna,Maramures sau Tibles si sub dealurile Codru,ca si pe vaile de apa despletite intre molcome coborisuri montane,vei gasi calatorule,cate o biserica de lemn a carei turla tasneste spre lumea cerului.Muntele,in Antichitate,simboliza in acelasi timp centrul si axul universului,iar celelalte elemente,cum sunt copacul coloana,stalpul,sageata..reunite intr-o idee unica sunt definite de-a lungul unui ax ideal sau concret.Cum fiecare tara isi are propriul centru,pastrand proportiile,Tara Maramuresului a raspuns unei asemenea functii prin raspandirea pe teritoriul sau geografic a bisericilor unicat construite din lemn.Mai mult,inca din vremurile stravechi,putem spune ca in inima satului clopotnita,turnul clopotnita,turla azvarlita spre cer ,raspund aceleiasi nevoi de ocrotire providentiala.Multe din manastirile si bisericile ortodoxe din zona,cum a fost lacasul de cult ortodox de la Barsana, au rezistat presiunilor Bisericii Romei,de la mijlocul veacului al XVl-lea.Poate de aceea,civilizatiile preelenice au considerat copacul ,din care se construiau casele sau obiectele casnice si de cult,centrul axial,consacrandu-i un cult:dafinul lui Apollo,teiul in Gremania,frasinul in Scandinavia,smochinul indian in India,bambusul in Japonia si exemplele pot continua.Pentru Maramures,strabunii au ales doua esente de copaci,pe care i-au considerat infipti in mijlocul universului lor:bradul si stejarul.

PATRIMONIU MONDIAL

Intr-una dintre cele mai vechi vetre locuite neintrerupt,descoperindu-se aici obiecte din epoca bronzului si din perioada romana, atestata documentar din sec.al XI –lea,la IEUD,localitate declarata monument istoric si zona protejata,se afla o biserica,construita din lemn de brad in sec.al XIV-lea.In aceasta localitate aflata pe valea Izei se gaseste, asadar,cea mai veche biserica de lemn din Romania,(1364),dupa unii cercetatori,cea mai veche constructie din lemn din Europa(sec.XIV).Dar ,ceea ce se considera o descoperire pretioasa,este” Codicele de la Ieud”,din 1391,descoperit in podul bisericii ,cel mai vechi document scris de mana in limba romana cu caractere chirilice.Documentul se afla acum la Biblioteca Academiei Romane.Biserica este amplasata in zona cea mai inalta a localitatii iar turla sa zvelta,inalta de peste 30 de m scruteaza zarile.

*

Nestematele comori

In inima Maramuresului,sub crestele muntilor Ignis si Gutai la Surdesti,comuna Sisesti,(10 km sud de Baia Sprie) a fost construita in sec.al XVIII-lea o biserica a carei turla atinge 54 de metri si este clasificata UNESCO.Mai sus de celebra biserica se afla o casa veche de secol XVII,tipica Tarii Chioarului.De asemenea,pe raul Cavnic,se pastreaza valtori vechi,ce ne amintesc de mestesuguri strabune si de traditii pastrate intr-o magica ambianta.

*

Cel mai frumos ansamblu monahal se afla la Barsana,una din comunele mari ale Maramuresului,asezata pe malul drept al raului Iza,la o distanta de 20 de km de Sighetul Marmatiei.Este o zona protejata,comuna Barsana fiind atestata documentar in 1326,cand printr-o diploma regele Carol Robert I de Anjou,recunoaste si intareste in aceste locuri pe cneazul Stanislau,numit si fiul lui Barsan.Vechiul lacas monahal din Barsana(1720),inclus si el in patrimoniul UNESCO a insemnat o scoala pentru preotii satelor din zona,dar si sursa de carti de cult romanesti,tiparite si aduse din Moldova si Tara Romaneasca dar si de icoane pictate in atelierele propri.Ansamblul monahal construit din lemn,in traditie locala de mesteri din Barsana ,cuprinde poarta maramuresana,,biserica,inalta de 57 de metri,altar de vara,casa cu chilii,casa mesterilor si mai nou muzeul ce aminteste de cultura si civilizatia maramuresana.In acest an ,prin stradania obstei manastirii, condusa de stareta Filofteia Oltean,ce ar putea fi exemplu oricarui maneger,s-a ridicat un motel cu 20 de camere duble,administrat de maicute,unde sunt cazati oaspetii manastirii.Aflata intr-o zona fascinanta prin peisajul panoramic ,inconjurata de munti Manastirea Barsana se inscrie pe harta tarii printre miracolele lumii.

*

Odata cu trecerea timpului se naste traditia de a colectiona,de a expune si de a pastra totul ca intr-un muzeu.Si cum timpul lucreaza in favoarea muzeului in Tara Maramuresului,mereu printre tezaure se vor afla slobozite spre cer,bisericile sale de lemn,unice in Europa.

___________________

~„Călătorii de iunie“

Spre Padurea de Argint de la Vanatori – Neamt

“…Peste tot si peste toate se aprinse la rasarit, ca o candela de strajuire,luna plina a miezului de iunie.Si prin raristea neagra a padurilor isi trimise pana la mine intaile luciri fantastice si miscatoare ale razelor sale argintii,piezise si reci…Dar …curand imi descoperii capul,plecandu-mi fruntea inaintea rasaritului…”

Cine altul ,decat Calistrat Hogas,ca un rapsod homeric al drumurilor parcurse “In Muntii Neamtului”ar fi descris mai bine “susurul domol,prelung si nehotarat al tacerii mute” ,peste abisurile ca o “cantare fermecata de leagan”strabatand potecile si codrii pana la Vanatorii Neamtului ?

“De treci codrii de arama,de departe vezi albind / si-auzi mandra glasuire a padurii de argint…”

Si pe marele nostru poet,Mihai Eminescu l-a fermecat,l-a inspirat si l-a

indemnat sa-i cante frumusetea ,padurea de argint,care astazi cu vechimea sa de peste 100 de ani[varsta inaintata pentru mesteacan) a devenit o rezervatie pretioasa a Parcului Natural Vanatori – Neamt.

Sunt mai multe rezervatii in acest perimetru,constituit in 1999 ca Parc Natural.Ele se afla intre Agapia si Varatec .Inafara rezervatiilor ,in “Codrii de arama”(de pe masivul Filioru,la altitudinea de 650m) si in“Padurea de Argint”,se gasesc exemplare de gorun de peste 150 de ani. Parcul Natural Vanatori –Neamt detine astfel , un record al ecosistemului forestier din Muntii Neamtului.Dar cu exemplarele cu varste intre 200-300 de ani si inaltimea de 25-35 m se lauda doar Valea Ozanei”cea frumos curgatoare “a lui Ion Creanga .Dumbrava de stejar a devenit o rezervatie cu o importanta valoare genetica,motiv pentru care se afla sub patronajul Academiei Romane.

Uriasii de la “Dragos Voda”

Cronicile si insemnarile de cancelarie din Moldova,Muntenia si Transilvania stau marturie a prezentei pe aceste meleaguri romanesti,inca din timpuri stravechi a unei specii unice , cea a Zimbrului. E atestata si prin toponimie: Valea Zimbrului,Izvorul Zimbrului,Zambrita,Zambroaia…

In Romania,istoria zimbrului in libertate ne plaseaza in secolul al XlX-lea,ultimul zimbru vanat in muntii nostri ,dupa unele argumente istorice fiind in jurul anilor 1800,iar ultimul exemplar a murit de batranete la 1830.

De aceea prin infiintarea “Rezervatiei de zimbrii si Fauna Carpatina”Dragos Voda”s-a refacut un fond faunistic important al padurilor romanesti carpatine.In 1974 se nasc aici primele doua exemplare,marcand contributia plaiurilor stravechi moldave la constituirea domeniului RO din istoria moderna a zimbrului.Si Societatea Zoologica din Londra confirma in 1998 viabilitatea ecosistemelor forestiere din Muntii Neamtului ,pentru viata zimbrului in libertate.

Turism si cultura

Cred ca v-am adus suficiente motivatii sa calatoriti in acest colt fantastic de lume .Si mai am un argument : in aceste inedite locuri romanesti se gasesc renumite manastiri , unicat si ele . Va invit sa vizitati Manastirea Neamtului ,ridicata in perioada 1375-1391 de catre Petru Musat. E o expresie a stilului arhitectural moldovenesc.Ctitoria lui Nestor Ureche,tatal cronicarului Grigore Ureche ,Manastirea Secu ,construita in 1602 e inca o dovada a frumusetii bisericilor moldave.Asezamantului monahal al manastirii Varatec ,din1785 i se datoreaza constructia actuala a manastirii,ridicata in1808.Aici veti gasi si sediul administratiei Parcului Natural Vanatori-Neamt,(pentru informare despre punctele de atractie din zona,posibilitati de cazare etc.)in apropierea Padurii de Argint si a Codrilor de Arama.Si nu uitati Manastirea Agapia,fondata in 1644,pictata de Nicolae Grigorescu(1858-1860) si Casa memoriala Alexandru Vlahuta.Veti avea cu siguranta o vacanta de neuitat.

ELISABETA IOSIF

* * *

Pentru aceia care nu au vizitat aceasta vatra de istorie , cu monumente naturale si arhitectonice ,cat si pentru cititorii nostri aflati oriunde pe glob si care au dorit sa li se ofere cateva sugestii in legatura cu posibilitatile de acces , iata cateva date necesare:

Modalitati de acces

Cu autoturismul: E85 Bucuresti –Roman-Cristesti;DN15B pana laTg Neamt ;dinspre Vatra Dornei DN17 B pana la Poiana Largului,DN15B-spre Vanatori-Neamt;din Suceava DN2 pana la Cristesti siDN15B pana la Targu Neamt.

Cu trenul Bucuresti – Piatra Neamt ,apoi autobuzele Piatra Neamt –Tg. Neamt sau P.Neamt –Agapia.

Cu autobuzul:Brasov-Tg. Neamt;Roman-Tg.Neamt ;Bicaz-Tg.Neamt; Piatra Neamt-Targu Neamt.

Administatia Parcului Vanatori –Neamt se afla in satul Varatec(informatii:cazare,trasee turistice etc.).

Vacanta placuta !

_____________

~„Bucureştiul, destinaţia nr. 1 în turismul de afaceri?

Uneori poti calatori cu imaginatia . Si o tii asa ….fara sa scapi de acest obicei. Dar cati dintre noi nu “pleaca” adesea cu gandul spre un loc de vacanta ? ! Si asta-i, nu o vorba –n vant ,daca urmarim statisticile anului 2007 ,in care se scrie negru pe alb ,ca numai 30 % dintre romani isi fac concediile.Iar cei care pleaca intr-o vacanta scurta ,de cele mai multe ori prefera zone exotice sau tinuturi mai calde .Si mai e un alt fel de vacanta ,de pilda ,cea care imbina relaxarea cu business-ul . In primele doua luni ale anului 2008 , destinatia nr. 1 , pe autgoing a fost Austria : 98.059de turisti romani si aproape toate parcarile pline cu limuzine din Romania.

Institutul Roman de Statistica se chinuie sa colecteze cifre corecte pentru ca unele date sunt estimative.

In acest caz , ce se intampla cu turismul romanesc? Pentru a iesi din acest cerc vicios s-a propus “turismul de afaceri “.Si cum Capitala poate deveni destinatia nr. 1 a Estului Europei ,in cativa ani se estimeaza ca Bucurestiul are sansa de a deveni cea mai importanta destinatie turistica de afaceri din

S-E Europei.Aceasta si pentru ca au loc investitii serioase in hoteluri,iar in urmatorii ani toate lanturile hoteliere internationale vor fi prezente .Este oare posibil sau e utopie?!

Se doreste realizarea Asociatiei de Promovare Regionala Bucuresti,care sa creioneze strategia de dezvoltare turistica a Capitalei.Dupa cum vedeti,inca nu exista ! Suntem la faza “vom face,se preconizeaza..”.Primaria capitalei nu a participat in 2007 la Targul de Turism Bucuresti,organizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism – ANAT -…Va cupla Directia de Turism a Primariei la evenimentele preconizate de ANAT , gandite pentru turismul de afaceri ? Un turism care are si scopuri educationale ,ca in toata Europa,avand o parte de agrement ca motivatie secundara,dar importanta,incluzand deplasari individuale sau in grup la obiective culturale sau in zone cu patrimoniu natural.

Revenind la capitala. Cum sa ajungi la obiectivele culturale?! Printre gropi sau santiere ? Care este capacitatea hoteliera actuala la nivelul Bucurestiului? Sunt 8 hoteluri de 5 stele,36 de hoteluri de 4 stele si 66 de hoteluri de 3 stele.110 hoteluri,care ar satisface clientela de business.Si pentru ca specialistii internationali sustin ca Bucurestiul este bine pozitionat pe piata internationala a conferintelor semnaleaza ca insuficiente locurile de cazare si lipsa unui Centru de conferinte modern cu minim 5000de locuri.

Se fac investitii ale lantului hotelier international ACCOR ,se vor mai alatura alte lanturi hoteliere de pe mapamond de prestigiu ,care studiaza la aceasta ora piata romaneasca.

Cat va mai dura pentru a transforma Bucurestiul in capitala turistica? In acest an se estimeaza ca cca 70% din vizitatorii Romaniei sosesc in scop de afaceri.Vom folosi aceasta oportunitare pentru dezvoltarea turismului romanesc? Ma gandesc acum la un obiectiv de mare importanta in orice capitala a lumii : Centrul istoric ,despre care nu se cunoaste mai nimic. Primaria nu se ocupa sa ofere informatii,nu sunt chemati investitori ,necupland astfel cu manifestarile capitalei .Pare mai degraba o afacere oculta de vreme ce nu se dezvolta in acest sens,ca cel mai important punct de atractie al unei capitale europene.

ELISABETA IOSIF

________________

~„Călătorie în zone cu tradiţii pascale“

INCONDEIATUL OUALOR

Poporul roman este renumit prin intelepciunea pastrarii datinilor stramosesti . E intelept si in sensul existentei unei filozofii a fiecarui obicei ramas pana in zilele noastre din vremuri stravechi (filosofia ,in limba greaca , insemnand iubirea de intelepciune), interpretandu-se sintetic,unitar,intreaga realitate naturala,sociala si spirituala. In acest sens se poate spune ,ca una dintre cele mai importante traditii in care s-au incorporat aceste elemente se pastreaza in perioada sarbatorilor pascale.De fapt, aceste obiceiuri dinaintea si din timpul sarbatorilor de Pasti,spun cercetatorii,sunt unitare in tot lantul carpatic.Iar arta cu cea mai mare traditie pe teritoriul Romaniei este incondeiatul oualor,inchistrite si pictate,decorate cu ornamente purtind motive geometrice,florale sau zoomorfe.Si aceasta pentru ca oul,folosit in practicile magice sau religioase,simbol al renasterii perpetue este un insemn al acestei mari sarbatori a Invierii lui Hristos.Majoritatea legendelor crestine considera oul rosu simbol al sangelui varsat de Mantuitor.

RITUALURI , TRADITII ROMANESTI

Existenta unui ritual anume se gaseste pastrat numai in unele sate.Cum sunt cele din zona carpatina.De pilda,in Bucovina ouale rosii se sfintesc numai la biserica in dimineata zilei de duminica,impreuna cu pasca,carnea de miel,colacul,cozonacul,o radacina de usturoi,cu cativa catei de usturoi ,husca de sare si fire de busuioc.Trebuie sa recunoatem,ca este un ritual pe care nu-l gasim oriunde.De aceea,stimati iubitori ai vacantelor de Pasti incercati sa mergeti in zonele traditionale si pentru ca asemenea regiuni sunt totodata si de un pitoresc unic! Am petrecut zilele sfinte de Pasti in localitatea Rodna.M-am intors impreuna cu gazdele primitoare de la biserica si nimic n-a fost mai frumos acasa ,la localnici decat desfasurarea ritualului. M-am spalat pe obraz cu apa in care s-au pus un ou rosu sfintit si un banut de argint ,pentru ca sa fim (cum spun satenii )tot anul sanatosi,rosii in obraji,ca oamenii de la munte si (poate!)mai cu bani,mai instariti. La masa cu gazdele(nu inainte de a lua anafura sfintita),am mancat apoi pasca si am ciocnit oua rosii “cap in cap”.Asta ,in prima zi de Paste.In a doua zi ouale se ciocnesc “cap la coada”(husca),iar in a treia zi “husca la husca”,afland numai in satele de munte ce inseamna si semnifica acest obicei, pentru ca el se respecta si astazi.Si pentru ca aceste oua erau considerate cu proprietati miraculoase , strabunii le pastrau si in timpul anului in casa,pentru a se feri familia de relele pamantului ,iar pentru protejarea culturilor din gradina si de pe camp se ingroapau ouale rosii la hotarele dintre sate.

INCONDEIATUL OUALOR

Tot o arta traditionala este incondeiatul oualor.Un obicei este impodobirea oualor pascale cu ornamente policrome,geometrice sau vegetal-florale.Ele fac faima unor tinuturi renumite pentru incondeiatul sau inchistritul oualor de Pasti.Este un mestesug perfectionat in timp,care a adus o reputatie deosebita mesterilor din Transilvania si din Moldova.Ei au inchinat acestui frumos obicei,in care se vede talent si pricepere,adevarate sarbatori festive,cu expozitii si demonstratii pe viu. Mai ales femeile,care transmit copiilor mestesugul incondeierii oualor,deloc usor,insemnand nu numai preluarea motivelor din costumele populare,ci si pasiunea pentru culoare si pictura,si-au facut un renume de invidiat,fiind cautate de turistii de pretutindeni.De aceea se organizeaza in luna aprilie expozitii si festivaluri.De pilda,la Sibiu, se organizeaza de Pasti ,in spirit traditional,o expozitie la casa Hermes.In unele zone,dupa intoarcerea de la biserica si dupa ospat,urmeaza o intrecere de …spart oua..Iar a doua zi fetele se pregatesc ,asteptand baietii cu oua rosii,mancare si prajituri,fiindca acestia vin la stropit ,cu parfum … sau cu apa.Dupa masa merg impreuna la bal,fiind prima petrecere dupa iesirea din postul Pastelui.

Festivaluri pascale

Daca ne mutam in alta zona geografica,la Suceava s-a instituit cu ani in urma un festival in comuna Ciocanesti.Aici localnicii asteapta turistii la “Festivalul national al oualor incondeiate” ,initiativa primariei,aducand si astfel in atentie localitatea ,unde si copiii incondeiaza oua.La acest eveniment,la care vin mesteri populari din judetele Botosani,Brasov si Suceava ,se adauga la alte doua festivaluri desfasurate la Ciocanesti,Suceava -cel al pastravului si cel al iernii-.Vizitatorii pleaca cu impresii deosebite despre un loc in lume de un pitoresc nemaiintalnit,apa Bistritei insotind soseaua paralela cu padurea.Veniti sa vedeti in acest décor,indeamna localnicii,case de gospodari de la noi ,decorate in motive traditionale . Le veti gasi preluate in ouale inchistrite,vopsite in bai de culoare sau incondeiate in ceara, cu ornamente fitomorfe stilizate! In arta aceasta s-au incorporat si depozitat forme traditionale pretioase; mai ramane decodificarea ei,ce ar trebui sa fie preocuparea cercetatorilor.E o mare de culori,de zamislire a spiritului ,de imaginatie ,pe care numai mesterii romani o pot transmite in festivalul ce poarta numel localitatii.La Ciocanesti s-a premiat cel mai mare ou pictat(de o tona)amplasat pe car alegoric,inalt de 1,30 m.O localnica si-a pus semnatura : Silvia Scheul,care a pictat chipul lui Stefan cel Mare.Pe partea opusa au abundat motivele populare locale, o revarsare de imaginatie si culoare!

Peste toata aceasta simfonie , troneza rosul,simbol al nemuririi si prosperitatii. In traditia romaneasca este culoarea rituala ,pastrata cu sfintenie,fiindca in credinta populara “cand oamenii n-ar mai inrosi oua de Pasti,lumea se va potopi”.

ELISABETA IOSIF

_____________

~„La poalele Munţilor Carpaţi“

Primavara aceasta , inmuiata in fulgere si torente nestapanite ,nu ne pune stavile,totusi ,in drumetii de suflet . Un asemenea loc este “craiescul “sat Rasinari. De cate ori ma aflu in aceasta arie geografica simt o incarcatura benefica spiritului . Ma reconforteaza drumul de-a lungul Padurii Dumbrava dar si privelistea pantelor molcome pline de oamenii care merg sau se intorc de la coasa ,insirati pe carari , ce au in spate astrul topit in apusul insangerat. Pe acest fundal , albul si negrul din costumele populare apar intr-o alternanta impecabila .Aici nu s-a stins portul local si nu s-a alterat dorul de traditie ,pastrat ca o melodie din negura vremmii in vers nemuritor: “ Dorurile mele ,/n-au intruchipare ,/dorurile mele-s/frunze pe carare…/spulberate si strivite frunze pe carare….”

Cu aceste versuri rostuite-n cantec ma primise cu ani in urma ,Ana Marcu ,rasinareanca ce copilarise pe langa poetul sau drag, Octavian Goga. Casa memoriala era oranduita ca pe vremea copilariei sale, pastrand locul fiecarui obiect.Isi amintea cum in 1924 mama sa si fratele ei,colegi de scoala cu poetul veneau adesea in aceasta casa.Stia ca masa la care manca Octavian Goga,mic de statura,avea acel scaun cu brate ,iar bancuta din sufragerie era a bunicului Bratu .O casa cu multe amintiri.Aici “venea lumea de pe lume.Pe unii ii ajuta la facultati,celor saraci le dadea bani.Si pe Aurel Vlaicu l-a sprijinit financiar pentru a trece Carpatii cu avionul sau. “

Vad o foaie ingalbenita asezata printre obiecte pretioase.Este un articol scris la moartea prietenului I.L.Caragiale :”Mi-a trimis multe semne din dragostea cu care m-a invrednicit.Cand o carte postala cu slova lui minunata,cand o telegrama;cand un pachet cu carti nemtesti,ca sa-mi aduca mangaiere si sa-mi alunge , cand imi deschidea usa si ma lua in brate .. si nenea Iancu ma saruta pe amandoi obrajii…isi potrivea ochelarii ,dupa care stralucea acelasi neastampar al ochilor cu sclipiri de otel,iar vorba lui era vechea impletitura de fulgere tumultoase ca intotdeauna…”.

Mai departe ,un pat in care a dormit trei nopti Mihai Eminescu ,cand a fost gazduit de bunicul lui Goga ,cel ce i-a dat carausi,ca sa-l treaca peste munte la Brasov.In ziarul Universul , Goga descrie acest episod: “pribeagul Eminescu era zdrentuit de la maneci pana la coate si avea niste simpli pantaloni”.

In gradina impovarata de culorile maiului , o lespede de piatra si o bancuta. Acolo Octavian Goga a scris poezia “Noi”. ”La noi sunt codrii verzi de brad / si campuri de matasa”..Si mi-am zis :de-ar putea vedea “poetul patimirii noastre”, cum s-au rarit codrii si cat de pustii sunt unele campuri…

Dincolo de gard se vedea ulita.Rasinarenii treceau si salutau,ca si cum stapanul era acasa.

Am promis ca ma mai intorc.Atunci , cand mi se face dor de drumetie spre “slobod craiesc sat,la poalele Muntilor Carpati“. Iar cititorii nostri sunt primii invitati in aceasta arie culturala ,cu amintiri de nesters.

Casele au memorie ,compensand absenta prin amintire. Memoria devine peste ani oglinda in care ii privim pe aceia ce s-au dus.Iar Romania are destule case memoriale , care sa ne determine sa nu ne uitam valorile.Totul este insa, sa stim sa ni le si pastram .Ele sunt insa si memoria care nu iarta .

ELISABETA IOSIF

_____________

~„Maramureş – între semne şi simboluri“

Nu putem admite existenta unui spatiu geografic,daca nu-i

atribuim o semnificatie.Calatorind, retinem ambiantele

peisagistice si sentimentale in functie de semnele si mesajele ce vin de demult .Iar Tara Maramuresului este o zona de simboluri,de elemente de legatura cu care ne incarcam benefic,indemnandu-ne la meditatie si analogie.Iar simbolul ,ca semn de recunoastere universala,are o semnificatie aparte prin dominatia culorii, a lemnului si a ideii de centru al lumii, aici,unde s-a transformat”muzeul viu din inima Europei”,ce se cheama Maramures,in puntea de lumina spre care ar trebui sa se indrepte turistul.Semnele timpului,calatorule , de oriunde vei veni ,cauta-le in traditiile renascute si in impulsurile altor coordonate ale Maramuresului contemporan.

Vara maramuresana are o culoare speciala.Lumina este translucida,prelinsa peste capitele de pe dealuri ; in armonia lor cu muntii se contureaza silueta bisericilor de lemn ,unice in Europa,facand mai lesne legatura dintre pamant si lumea celesta.

O LECTIE DE TURISM RURAL

Am ajuns in Tara Maramuresului scaldata in lumina azurie,

intr-o dimineata ingemanata cu violetul matinal al Codrului. Am calatorit o zi intreaga ,pana m-a surprins apusul inmiresmat al Gutaiului in zonele miniere,unde multi mineri disponibilizati au astazi pensiuni turistice de invidiat.Dezvoltarea turismului rural i-a convins pe fiii satelor maramuresene,aflati in lumea larga,sa se intoarca acasa ,cu toata experienta acumulata si cu banii necesari organizarii unor complexe turistice de nivel occidental,dar cu specific maramuresan.Li s-au alaturat acelora care au deschis acest drum prin forte proprii,curajosi,folosind mijloacele locale,renascand traditia. ..Marturie stau cele peste 200 de pensiuni turistice rurale de doua stele,cum sunt cele 17 din Barsana sau cele 41 ridicate inBotiza cele 23 aflate in Ocna Sugatag,alaturi de noile pensiuni (4)din localitatea miniera Cavnic,cele 18 pensiuni rurale din renumita asezare turistica, Sapanta,cele 5 din Ieud.Tot 2* au si pensiunile turistice de pe Valea Izei(Vadu Izei-21 si Poienile Izei-15).

I-am vazut pe localnicii din acest areal geografic muncind.Sunt harnici,veseli si frumosi.Stiu sa te primeasca cu zambetul pe buze(poate invata si altii din turism de la ei),sunt prietenosi si amabili.Stiu sa transmita acest har al ospetiei si celor mai mici. Parca n-am vazut nicaieri atat de multi copii frumosi la un loc. Stiu sa cante ,sa danseze . Preiau traditiile de la parinti,imbracati in pitorestile costume populare.E o incantare sa-i asculti cantand.

Am stat de vorba cu cativa localnici cu frumoase pensiuni de 3 si 4 margarete . Spuneau ca se pregatesc pentru cat mai multi turisti din Comunitatea Europeana.I-am auzit interesandu-se de programele anuale de formare profesionala in turism.Exista si o preocupare a” Asociatiei Primarilor din Tara Maramuresului” pentru organizarea de cursuri de calificare pentru administratori de pensiuni turistice,de ospatari sau bucatari.Si sa va mai spun un lucru important:au produse ecologice .Realizate in gospodaria proprie.Tin secrete retetele batranesti unicat,dar se intereseaza si de noile meniuri cu specific european .In acest an, 150de participanti au activat in module si activitati practice,pentru dezvoltarea turismului zonal.Maramuresenii au beneficiat de cele 6 subprograme nationale de invatamant in turism, finantate in perioada 2006-2008 din Fondul de rezerva bugetara si de finantari pentru studii de fezabilitate si proiecte nominalizate:Schi in Romania(Cavnic,Izvoarele,Mogosa)si de dezvoltarea infrastructurii turistice din zonele montane inalte,cu potential turistic.

PARADISUL TERESTRU ESTE PATRAT

S-ar putea spune ,ca Maramuresul romanesc este un taram al zonelor si monumentelor istorice protejate UNESCO(21 la numar).Multitudinea portilor specifice,inalte,adevarate opere de arta,incarcate cu semne universale,sunt cautate si descifrate nu numai de specialisti ci si de calatorii de pretutindeni.

E un taram ales si pentru ca “tara cerbilor”care a inghitit lemnul muntilor prin troite si turle asvarlite spre cosmos , taie respiratia vizitatorului La vederea” sulitei-sageata” a bisericilor de lemn te intrebi cat de departe a ajuns imaginatia artistului constructor.

Dar Maramuresul se distinge prin densitatea simbolurilor ancestrale.CERCULde pe portile maramuresene,reprezinta in simbolistica universala dezvoltarea centrului sub aspect dinamic,CRUCEA semnifica extinderea omului in toate directiile individualitatii sale,iar Franghia sculptata in porti e un simbol foarte vechi al ascensiunii.Si mai sunt scortele si costumele populare purtate nu numai in zi de sarbatoare,cu o simbolistica a culorilor (vegetale)uneori uitata,alteori nestiuta,dar care ar putea deveni subiect de atractie turistica.ROSUL,care predomina in dungile fotei si in covoarele maramuresene,reprezinta regnul animal,e forta vitala,semnifica bogatia si dragostea.Purpura e culoarea purtata de imparatii bizantini si de patricienii romani.Dar predomina in arta populara si culoarea GALBENA ,acel galben solar,simbol de tinerete ,putere si forta,ca aurul imparatesc.Nu lipseste ALBASTRUL jupiterian,pentru vechii egipteni ,culoarea adevarului.VERDELE, atat de prezent in arta traditionala locala e culoarea mediatoare a vegetatiei,a apei regeneratoare,iar ALBUL,cel al iilor imaculate,brodate e atribuit tot soarelui,fiind o sinteza limita,simbol al trecerii dintre doua momente.Totul trebuie privit ca un spectacol.Si daca vei veni ,calatorule,pe aceste meleaguri,nu lua gesticulatia morarului care macina in fata portii ca un gest patetic,ci ca o initiere intr-un sistem de semne,cu puterea eliberarii cantului,cu mutatiile gestului artistic si ritmului din dans.Si daca Pamantul e caracterizat de patrat prin simbol este pentru ca soarele ii fixeaza axele,datorita punctelor extreme ale traiectoriilor sale,divizate in 4 anotimpuri.Este un complex de semne simbolice si rituale ce defineste o civilizatie:cea maramuresana.

ELISABETA IOSIF

___________

~„Solitar pe Terra“

De multe ori calatoria are loc in imaginatia noastra. Uneori poti voiaja impreuna cu cineva care iti povesteste o vacanta de neuitat.Dar cand o anume persoana face inconjurul lumii? E o intreaga aventura…Asa mi s-a intamplat cu Mariea Crasmaru ,a carei calatorie pe glob a inscris-o in

“Cartea Recordurilor”

Mariea Crasmaru detine un record mondial . Guinness World Records i-a oferit titlul de : “ cel mai mare calator al lumii”.Prestigioasa institutie,cu sediul la Londra i-a mai recunoscut un record mondial : “cel mai lung pasaport din lume “, cu 154 de pagini si lung de 19 metri , lucru inscris atat in diploma acordata ,cat si in scrisoarea de felicitare. Dupa ce a facut “Turul Romaniei” pe jos in1988(3510 km in 114 zile),apoi cel al Europei (1990),in 18 martie 1997 porneste in “Turul Continentelor”.Este prima femeie de pe Terra ,care a facut” turul lumii pe jos”,parcurgand 120 tari , inregistrand astfel un record mondial.

Poseda peste 100 000 de fotografii ,o colectie de numismatica de invidiat, vestimentatie traditionala de pe toate continentele globului si instrumente muzicale.

______________

“A umbla (incaltat) inseamna a lua in posesie pamantul” (Jean Chevalier)

– Asadar,Mariea Crasmaru esti un “globe-trotter”cu o performanta de neegalat.In DEX se spune doar atat:”globe-trotter – persoana care face inconjurul lumii pe jos”.Ce mai trebuie sa stim?

Globe-trotter mai inseamna sa-ti duci singur bagajul, sa nu te deplasezi cu mijloace proprii de transport si sa nu lucrezi in aceasta perioada.Eu aveam un rucsac mare in spate ,un rucsac mic in fata , un aparat foto pe umarul stang ,aparatul de filmat pe umarul drept ,iar cele doua maini trageau 2 geamantane pe roti.Globe-trotter mai inseamna sa fii tenace,diplomat ,intelept…

Calitati pe care trebuie sa le posede orice calator…

Orice calator ,mai ales cand singurii oameni cu care comunici sunt uneori numai radioamatorii,care m-au ajutat si m-au luat cu ei in situatii extreme,dar ai nevoie de toate la un loc si cand te intalnesti cu un print,un presedinte sau un rege.Printul Raed ben Zayed al Iordaniei m-a primit ca pe cea mai curajoasa femeie de pe glob,cu regele Spaniei ,Juan Carlos am vorbi prin radio-emisie,fiind si el radioamator,iar de la cabinetul presedintelui Argentinei,Carlos Menen am primit permisiunea sa ating Antarctica,cu avionul militar Hercule C 130,pana la Baya Marambio ,trimitandu-mi admiratia sa si multe cuvinte de incurajare.La 9 februarie 1998 am ajuns pe continentul alb,la baza Morambio,fiind al cincilea roman care calca pe acest continent.

_________________

In lumea superlativelor geografice

Acum lucrezi la o carte. Mi-ai marturisit ca te-au atras locurile de exceptie,zonele exotice ,unele mai putin strabatute de turisti.Ma opresc asupra unei pagini in care ai descris “cel mai puternic gheizer din lume – Poas -din Costa Rica (America Centrala).

Redau cateva randuri :”Cand am sosit,nori grei stateau deasupra vulcanului activ.M-am indepartat trista ca nu-l pot vedea ,cu speranta ca poate se intampla o minune :doar o clipa Doamne,doar o clipa!Doream sa imortalizez acel peisaj fantastic.Si ruga mi-a fost indeplinita.Deodata,norii s-au dat deoparte ;ca prin minune…dedesubt o priveliste limpede…Rogvaiv-ul dadea un spectacol de culoare verde-albastruie…”.

– Stiu ca America Centrala are zeci de vulcani :In Nicaragua se afla Cosiguina ,vulcanul renumit pentru eruptia sa mai violenta decat o bomba nucleara,dar si in Guatemala,Pacay e renumit cu raurile lui de lava sau Fuego,ce ingroapa satele sub cenusa sa…

– …Dar eu eram invitata sa-l vad pe vecinul sau , cel mai puternic gheizer din lume ,vulcanul Poas din Costa Rica .Si-a castigat renumele in 1910,proiectand in cer o coloana de vapori inalta de 6,4 km.Are 3 cratere.Intr-unul se afla un lac ,unul este acoperit de paduri dese iar cel mai scund crater e activ.E un peisaj selenar…un lac fierbinte cu vapori sulfurosi..Un crater galben din cauza sulfului .O caldare aburinda plina cu apa fiarta.Localnicii ii spun “rasuflarea iadului “.

_____________

Mariea Crasmaru – Marra de Masai

-Si acum aventura din Africa.Erai atat de nerabdatoare sa pleci intr-o tara ce a fost in Evul Mediu sultanat arab: KENYA!..Cu turismul atat de dezvoltat in zilele noastre,legat mai ales de vanatoare,si cu excursii in unele paduri ecuatoriale .Nu te infiorau animalele salbatice aflate la tot pasul?

Nu.Aveam in minte imaginile ce mi-au incantat copilaria din Cartea Junglei.Doream sa particip la viata unui trib.Auzisem de tribul razboinicilor.Se afla in vestul Kenyei si spre partea de N a Tanzaniei.-

-Te-ai dus printre razboinicii indigeni?

-Evident,de vreme ce ma astepta Hon Julius Ole Sunkuli de la biroul prezidential.Ce credeti ca mi-a facut cadou?

-Un safari ,bineinteles.

Si nu oriunde,in Valea Paradisului – cea mai mare rezervatie naturala din Kenya .Cel mai luxos camp cu piscina,asezat pe un deal.M-a frapat cladirea enorma ,asemanatoare, ca arhitectura, colibei bastinasilor,ce adapostea un restaurant de lux .

Si tribul?

A! Tribul Masai mi s-a spus ca este in apropiere.Vreau sa va descriu mai intai intinderea de la poalele dealului,denumita Masai Mara,un camp imprejmuit cu gard de sarma ,prin care trece curentul electric,pentru a opri animalele salbatice.Raul Mara din apropiere e plin cu crocodili,hipopotami si alte animale salbatice care vin sa se adape aici.

-Toate bune si cu protectie maxima.Dar drumul pana la trib?

Eram invitata de seful campului ,la cina.Avea un nume cu sunete demne de acel loc:WAWERU.In asteptarea sa m-am asezat pe fotoliul de pe terasa .In racoarea serii ,rasuna o chitara.Refrenul tanarului kenyan,care pregatea un foc de tabara,suna melodios:”Malaika na kupenda”adica Malaica te iubesc.Mi se face dor de casa si incep sa fredonez alaturi de el.Tanarul imi saruta mana ,in aplauzele catorva turisti.Dar Waweru rupe vraja ,spunandu-mi misterios ca are o surpriza.Ne ducem spre parcul de masini de unde se auzeau glasuri.Marturisesc,intunericul nu-mi placea si intrebam mereu unde mergem.Ne-am oprit langa o masina.Am intrat .Inauntru era veselie si deodata au inceput sa cante o melodie de petrecere in…romaneste!..

Am plecat cu masina pe un drum care nu se mai termina.Mai mult de o ora am strabatut savana intunecata.Mi se facuse teama.Intr-un tarziu masina se opri si la coborare ne astepta un negru cu o tava cu servetele umede pentru maini.

-Va aflati la tribul Masai.Si?!

-Ne astepta o masa plina cu bauturi.Prudenta am luat un pahar cu apa. Din jur veneau mirosuri apetisante,felurile de mancare facandu-se in fata noastra.In mijloc,rugi mari de lemne arzand.Dupa masa ne-am mutat in jurul focului.Deodata se apropie de mine patru negrese.Intreb ce se intampla.

-De ce,te-au speriat ?

-Erau prea vesele.Si am inteles ca fetele doreau sa-mi impleteasca multe codite.Ce o sa se intample,daca le las?!…Si le-am lasat.Intreb pentru a nu stiu cata oara ce se mai intampla.

-Ti se parea ceva suspect?

-Da.Intr-un tarziu mi se da o explicatie : <vei fi “botezata “ in traditia tribului Masai.Accepti? > Codite aveam,ce puteau sa mai imi faca?.”Devenisem curioasa. Accept”am zis,in veselia fetelor,ce vorbeau in swahili,limba oficiala,alaturi de engleza.Tresar la tipetele stridente ale unui grup de baieti,ce navalesc topaind si strigand:Ii,ii,ii,aluba,luba,luba,in timp ce lovesc pamantul cu ciomege,oprindu-se in jurul meu ,aplecandu-se peste mine,topaind cu picioarele goale si strigand:Hungaa Mara .

-Semana cu calusarul nostru?

-Intr-un fel.Au plecat asa cum au venit ,in sir indian, tipand aluba luba,luba .Apoi se apropie de mine ,cu pahare de sampanie in mana, intreg grupul ,in frunte cu Waweru,care ma felicita,spunindu-mi: Marra.Asadar ,mi-au dat si un nume :Mariea Crasmaru, Marra de Masai.

_____________

Visul

Ma uit pe Jurnalul Oficial de Calatorie ,in care multe oficialitati au scris impresii .M-a impresionat insa,un roman din Chicago ,care ii spunea admirativ copilului sau : “afli cum si ce este lumea,ce inseamna o calatorie ,ce iti ofera ea si ce poti sa dai altora ? Doamna a sufletelor noastre regasite ! Sunteti ceea ce noi nu putem fi ,atunci cand ne trezim dimineata si ne privim in oglinda, adica , Visul !

Calatoria poate fi un vis implinit iar simbolismul calatoriei ne duce la cautarea adevarului ,la descoperirea unui centru spiritual ,uneori inaccesibil.Calatoria exprima o dorinta profunda de schimbare interioara,o nevoie de noi experiente si descoperirea de noi orizonturi.Calatoria adevarata este de fapt in noi insine .

ELISABETA IOSIF

______________

~Călător în martie

Cand te astepti mai putin ,Martie navaleste spre noi cu gradinile sale multicolore , luindu-ne rasuflarea . E ca un curcubeu pe cerul sufletului insetat de lumina ,ce are perpetua lui putere asupra oamenilor din veacuri . Si trebuie doar sa pornesti in calatorie . E ca si cum i-ai putea sa-i oferi intelegerea unui ritual enigmatic in bucuria sarbatorilor ce incep odata cu aceast anotimp .

MARTIE -”banchetul zeilor”-

Un snur alb cu rosu ,rasucit,din matase sau din lana este considerat in traditia romaneasca “funia anului”,fiindca impleteste zilele celor doua anotimpuri de baza:iarna si vara.

Doua fire colorate,de care se agata in vremuri stravechi o moneda de aur sau una de argint, declansanseaza o sarbatoare pe care au numit-o “Martisor” .Si asa incepe …calatoria…

***

Maria sa , Martisorul este purtat din aceasta prima zi de martie ,iar in unele zone la aparitia pe cer,tot in martie,a Lunii Noi . Si asa ,cu acest nume a ramas in defavoarea altor denumiri , ca Dochia sau Dragobete. Punct de plecare al unor sarbatori din calendar , calatorind in zona traditiilor , Martie-este “legat” cu firul rosu-alb al martisorului de Echinoctiu,dar si de momentele festive de peste an.Astfel,snurul,motiv ornamental a devenit “funia anului” unind toate sarbatorile din intregul an . Indiferent de simbol, Martie este inmuiat in sarbatoarea, pe care Constantin Noica o numea “punte,bucla si vartej ,dintr-un indepartat<banchet al zeilor>”.

INVITATIE IN OBCINELE BUCOVINEI

Bucovina,una dintre cele mai pitoresti regiuni din Romania are statutul de zona turistica si este unicat european .Calatorul care soseste in Tinutul Bucovinei,cea mai mare parte a judetului Suceava,trebuie sa stie ca aceasta zona cu potential turistic detine aproape 4% din suprafata Romaniei. Ce te-ar putea fascina ,calatorule, sub cer de martie , in acest tinut legendar ?

Este greu de spus ce-l impresioneaza mai mult pe drumetul,strain de aceste locuri,ajungand in satele din Obcinile Bucovinei! As aminti obiceiurile fascinante,ce ne insotesc in desfasurarea timpului calendaristic, transformand fiecare localitate in loc de sarbatoare.

Am avut bucuria sa impart cu locuitorii comunei Moldovita,situata in zona montana a Obcinilor Bucovinei,pe cursul superior al raului Moldovita ( intre Obcina Feredeului la vest si Obcina Mare la est )- un astfel de moment , in zi de Martisor.Am strabatut acest tinut ,urmand valea raului Moldovita.Am mers pe drumul european spre Vama-Moldovitei ,o artera a judetului Suceava construita de ingineri belgieni in 1809. Si astazi se simte prezenta acestora in zona .Spun asta,pentru ca din generatie in generatie s-a transmis faptul ca exista un loc pitoresc in Romania ,unde drumurile au fost construite de stramosii lor.Asa se face ca si eu am intalnit un grup, venit in ziua de 1 martie anul trecut ,pentru ca despre frumusetea traditiilor acestor locuri in luna martie , aflasera de la bunici.Ei venisera pe calea ferata(inaugurata in 1899). La Vatra Moldovitei este amenajat si un mic helioport. Si le-a placut si sarbatoarea de la 1 martie.Dupa traditie,aici in Bucovina , martisorul e legat ca o bratara la mana fetelor si nevestelor,dar in vremurile noastre a devenit obiect de podoaba si se poarta si de catre tinere la gat sau la piept.Si le-a placut turistilor sa se inscrie in acest joc . Strainii care poposesc si nu cunosc obiceiul martisorului de la Moldovita ,afla ca aici ca si in alte zone ale tarii,martisorul este facut cadou si pentru ‘‘asigurarea sanatatii,belsugului si pastrarea frumusetii de-a lungul anului”. Batranii satelor ii sfatuiesc pe drumeti sa poarte jnurul alb cu rosu pana la Macinici(9 martie) , iar cand infloresc pomii sa il atarne de crengi.

* * *

Calatorii de pretutindeni,care strabat si alte tinuturi romanesti afla ca in cinstea atator sarbatori de martie ,despre care vom mai vorbi ,s-au inpus in timp festivaluri folclorice(24-26 martie) ,marcandu-se prin muzica si dans popular bucuria venirii primaverii si renasterea naturii .

Martie devine astfel o luna a sarbatorilor consacrate luminii.Lumina care scurteaza noaptea hibernala si prevesteste durerea de mugur din anticamera primaverii.

ELISABETA IOSIF

_____________

~Nordul Moldovei – ”rezervatie a biosferei”

Mi se pare exceptional proiectul enuntat de ARP privind acordarea statutului de “rezervatie a biosferei” pentru regiunea ce cuprinde atatea valori in Moldova. As vrea sa reamintesc unele argumente in sprijinul ideii, care s-ar adauga, daca considerati ca este necesar:

-Trofeul ”Pomme d’or” oferit acum 30 de ani manastirilor din Moldova (in aceasta primavara se implinesc 30 de ani) de catre Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism)

-FIJET- punctual Manastirii Voronet i s-a acordat ”Marul de Aur”.

-In Parcul National Calimani se afla un unicat :Rezervatia 12 Apostoli (200ha) aria protejata a Lacului Iezer

-Tara Bargaielor-o zona etnografica unicat, de asemenea zona satelor de pe Bistrita Aurie.

-Parcul National Ceahlau, Lacul Izvorul Muntelui; Rezervatia Polita cu crini (rezervatie de zada)

-Obiceiuri si traditii de pe Valea Moldovitei (cu renumita manastire) Obcina Feredeu siObcina Mare-turism calare in zone ecologice

-Rezervatia Tinovul Gaina-Lucina(com.Moldova Sulita )la 1200m –cu relicve arctice in celMai Sudic Areal MONDIAL

-Rezervatia paleontologica Clipa-de calcare triasice-cu incrustatii de pesti, scoici-martori ai miscarilor tectonice, foste zone oceanice. Crescatoria Lucina (de cai hutuli-unicat )

-Rezervatia mixta Pietrele Doamnei -253ha- peisaj unicat in Carpati-incrustatii de corali, alge marine, mari recife, acum 140 milioane de ani

-Dealul Rachitisul Mare,relicte arctice,cel mai sudic areal MONDIAL; Codrul secular de la Slatioara, Padurea seculara Gimalau, cultura, istorie, etnografie, obiective turistice unicat.

___________________

~O revistă nouă, de folos pentru toţi

“VENIŢI; PRIVIGHETOAREA CÂNTĂ ĂI LILIACUL E-ÎNFLORIT“

Cand primavara se dezlantuie in zilele de mai,chemarea poetului Alexandru Macedonschi ne trimite in anotimpul renasterii naturii din care face parte simbolul iubirilor sub clar de luna,privighetoarea. Veniti;privighetoarea canta…Ea a fost pentru Platon emblema lui Thamiras,bardul Traciei Antice iar pentru Shakespeare pasarea care umple de farmec noptile de veghe ,cu un cant melancolic ,opunandu-se cantecului ciocarliei, matinal si voios. Oricate simboluri i se aduc anotimpului in care ne aflam ,trebuie sa recunoastem ca sunt mult mai multe argumentele care ne determina sa pornim la drum . Pe mine, intotdeauna luna mai m-a fascinat cu lumina sa unica si cu livezile ca niste mirese.Gustul drumetiei porneste de la acel spectacol al naturii , care ne atrage pe toti si ne determina sa ne intoarcem pe aceeasi poteca , sa ne convingem ca-i adevarat ceea ce ne ofera.Si vom descoperi, ca sub semnul acestui anotimp sunt alte culori ,iar imaginile apar unice in vatra apusului sau in valtoarea norilor. Calatoria este “un fel particular si fantastic de a vedea si a simti” spunea Gerard de Nerval , scriitorul si calatorul entuziast francez,iar calatoria in luna florilor se ingemaneaza cu un elan aparte al drumetilor de pretutindeni. Si cum orice calator poate fi un turist adevarat ,dati pagina ,stimati cititori ,pentru a va intalni cu ofertele noastre de mai.Destinatii de primavara spre cetatea Rasnov sau spre comorile Sarmizegetusei.Impatimitilor de drumetie le recomandam trasee spre Piatra Mare,pentru ca la inaltime te simti mai puternic,nu?Dar o legenda ati vrea sa aflati? La Geoagiu –Bai veti gasi si baile Germisara, in care romanii se tamaduiau de boli ,dar si cele mai moderne tratamente intr-un complex de sanatate precum si …tratamente ale… zeilor. O alta destinatie poate fi “Florenta de pe Elba”,Dresda.Iar despre multe alte lucruri folositoare drumetiei veti afla ,luand cu dumneavoastra revista noastra,”VACANTE SI CALATORII”, unde puteti afla si cum sa castigati un week-end ,raspunzand unei intrebari.Simplu,nu?Doar avem ca si dumneavoastra aceeasi pasiune :calatoriile.Niciodata nu-i prea tarziu sa ne cunoastem mai bine si o vom face .Dumneavoastra scriindu-ne, castigand mini- vacante , iar noi premiindu-va si recomandandu-va mereu alte destinatii. In luna maiului inflorit,fiti cu fata spre vacanta si cu dor de duca ! Luati-va familia si prietenii,puneti in buzunar revista”Vacante si Calatorii”,ca sa nu gresiti drumul si porniti spre locurile incarcate de miresme de mai.Sigur ne vom intalni intr-o zi ,pe aceeasi pagina, pe acelasi munte sau pe “portativul”anotimpului. La urma urmei “calatoria in realitate are loc in noi”.

ELISABETA IOSIF

___________________

~„Între Orient şi Occident“

Am strabatut de la Bari spre Santa Maria di Leuca, pe ruta costiera a Marii Adriatice, pana la intersectia cu Mediterana ,o zona ce inainta spre lumina. Nu era o impresie . O baie de lumina inconjura acea localitate cu nume sfant,ce constituie ultimul punct geografic din calcaiul cizmei italiene sau din tocul cizmei, cum spun italienii acestui teritoriu. La extremitatea meridionala a Europei, provincia Puglia mi se dezvaluia ,in aceasta zona geografica Levant ,ca un centru mediteranean plin de surprize.Aflata in vacanta aici, italienii pe care ii intalneam imi spuneau fara rezerve:”du-te si vezi Puglia ,unde natura e colorata “.Intr-adevar , inundata intr-o lumina stravezie,Santa Maria di Leuca ,cea mai sudica localitate , pasea in Mediterana cu seninatatea unei zeite si transforma apa in zefire de o transparenta stranie . De pe podul de deasupra torentului Ciolo panorama era unica : o mare verzuie stralucitoare ingemanata cu cerul albastru-ivoriu ce domina Santa Maria di Leuca !

Dar aceasta mirifica zona a Terrei mai are ceva specific,pentru care italienii si-au facut case de vacanta dar au si construit statiuni de lux ori stabilimente cu potential turistic : o mare de trulli si de grote cum nu se afla nicaieri.Cel mai important complex speologicdin lume se gaseste tot aici. Grotele Castellana se afla la cativa km de Bari si la aproximativ o jumatate de ora de Brindisi si sunt rezultatul eroziunilor unui fluviu subteran ce a sculptat una dintre cele mai frumoase si mai spectaculoase incinte subterane: Grota Alba . Iar intreg tinutul Bari abunda in renumitele Trulli .Un habitat arhitectonic a carui prezenta da un aer oriental ,datorita acoperisurilor conice. Dar asemenea habitate rustice se afla si la Alberobello si la Martina Franca . Landul Bari e o zona ce coboara de la o anume inaltime ,in trepte,intr-o suita de terase pana in mare.Situat in Fiere de Levante ofera turistilor in centrul istoric un palat si o biserica in stil baroc.

Intreaga provincie se dezvaluie turistului de pretutindeni printr- o imagine fascinanta,cu vaste terase ce descind din si spre mare,succedate de peisaje marine si salbe de plaje,cu stabilimente termale,cum sunt cele de la Torre Canne sau frumoasele complexe turistice de la Ostuni,statiune pentru elevi si studenti, un important centru istoric al zonei.Aici plaja e constituita din tuf vulcanic,spre deosebire de plajele private cu nisip fin,platit scump,ca si ale statiunilor balneare Savelletri si Torre Canne, faimoase centre spa ,dotate cu tot confortul pentru diverse terapii sau pentru relaxare.

Capitala landului cu acelasi nume,Brindisi se adauga acestui lant de statiuni , detinand si ea un centru istoric de neegalat,cu monumente si castele insolite,in forme trunghiulare,construite in secolul al XV-lea ,stil ce precede celui normand.Brindisi mi s-a infatisat pe o colina ,cu o multime de case albe escaladate de flori exotice. Acest habitat are o mare devotiune pentru Madona del Belvedere ,un sanctuar dedicat Fecioarei ,intr-o grota aparte,conservand un stil ce aminteste de frescele bizantine.

Dupa ce te insotesc ,locuitorii acestei atractive provincii din calcaiul cizmei italiene nu uita sa-ti atraga atentia ca o excursie poti face pana la Fasano ,daca ti-e dor de un colt de Africa . O viziune de o frumusete incomparabila,in Fasano vei intalni girafe,pentru ca animalele traiesc in libertate ,intr-un adevarat zoosafari cu 1ooo de animale din 40 de specii, un teatru al animalelor ,de-a lungul unei “strazi” de 9 km.Dar sa nu uitam,ca in acest grandios oras ,aflat intre mare si colina Selva se gasesc renumitele trulli .Ea este o localitate turistica si datorita monumentelor din centrul istoric,cu manastirea Matrice din secolul al xvi-lea,ce trebuie vizitata ,in iunie intalnind un sugestiv cortegiu cu tenta istorica ,procesiune ce sugereaza victoria din 1678 , contra turcilor .

Ar mai fi multe de spus despre acest teritoriu aflat la extremitatea meridionala a Europei , care trebuie vizitat ,fiindca numai astfel va veti da seama de incomparabila frumusete si sugestie pe care o declanseaza aici natura si lumina ca intr-un adevarat scenariu fantastic.

ELISABETA IOSIF

___________________

Reclame