MONITOR CULTURAL * on-line

~„Spre Paradisul Verde“

Muzeele moderne sunt astazi locuri vii,cu activitati ce antreneaza comunitati locale sau la nivel national.Un muzeu viu este Muzeul Dumbrava Sibiului.Poate de aceea n-am trecut mult timp pragul unui muzeu din Sinaia,cum este acela din mijlocul unei statiuni de importanta turistica.Motive suficiente ar avea sa atraga atentia.Ar putea starni un festival”Papucul doamnei”sau “In cautarea Sangelui voinicului”,pe masura Festivalului bujorului de munte.Sa iasa inafara,sa depaseasca “diorama “,sa plece cu turistii in cautarea “mierei ursului sau a anemonelor de munte !

Si totusi sa intram in muzeul , ca o carte de invatatura….

Muzeul Rezervatiei Bucegi este o prezenta discreta in peisajul parcului central al statiunii Sinaia, intre cunoscutele hoteluri Palace si Caraiman .

Interiorul ( de mici dimensiuni) provoaca insa prin exponatele sale – flora si fauna – o chemare aparte. Se vede mereu aici preocuparea de a reinventa natura Bucegilor si de a redescoperi noi modalitati de a indemna turistii la drumetie .E oare deajuns?

O vizita la muzeul rezervatiei este, intr-un anume fel, o calatorie in lumea plantelor si animalelor din Bucegi si imprejurimi.

Ele sunt nenumarate in acest tinut muntos . Un paradis unde “ se aud” pasari cantatoare si voci de copii minunandu-se de ceea ce vad.

Sunt spatii dominate de vitrine- acvarii suprapuse, portiuni de peisaj ( diorama) in care sunt expuse animale impaiate ce ne determina sa cautam nestematele naturii din Rezervatia Bucegi.

Lumea animala a padurilor este bogata : numeroase pasari privighetoarea, mierla, cinteza, gainusa de munte etc.), reptile, mamifere comune Carpatilor( ursi, lupi, mistreti, cerbi, caprioare, vulpi, veverite).Se adauga o mare varietate de specii de frunzar si in solul de sub padure, ca si in apele curate ale paraielor ce se scurg spre Prahova.

Stratul ierbaceu este si mai bogat si adaptat la conditiile de lumina ,ce difera de la un sezon la altul. Dintre speciile geofite, plante perene care, in conditii defavorabile, continua sa supravietuiasca numai prin radacini( plante cu un colorit bogat) se afla anemonele, brebenelul de munte, toporasul, piciorul cocosului, potbalul, mierea ursului…

Muzeul s-a infintat in secolul trecut ( in 1976) , datorita rezervatiei unice in felul ei.

Un profesor din zona a considerat ca ar fi bine sa aduca aici – in aceasta cladire din Sinaia “portiuni” din Rezervatia Bucegilor, in scopul de a le prezenta vizitatorilor si de a le atrage atentia asupra frumusetilor zonei montane.

Muzeul este un coltisor deosebit . Este scoala si un spectacol in miniatura; este scoala prin calitatea informatiei pe care o aduce si spectacol prin modul de prezentare. Orice copil care intra in acest muzeu poate sa vada tot ce este valoros in Rezervatia Bucegilor, in natura sa generoasa. Unii turisti afla cum se numesc diferitele plante ,pe care le vor recunoaste si le vor ocroti , cand merg in excursii montane .Muzeul devine astfel o treapta spre educatie ,dar si un semnal.

Totusi,muzeul trebuie sa fie vazut, dar sa fie si inteles.Invatam aici primele notiuni despre flora acestei zone, despre fauna ei .Cum vom recunoaste bunaoara: ,”Sangele Voinicului”? “Un monument al naturii aflat in apropierea potecilor montane. Dar dupa ce il vedem in muzeu, in momentul in care ajungem in natura ne bucura ca il putem regasi ca si Salamandra – o broasca cu coada in miscare foarte iute . In muzeu se poate observa in detaliu, in natura o lasi sa se strecoare prin iarba printre animalele ierbivore fara sa o omori…Alte exponate: rododendronul – cunoscut si sub numele de “ trandafiras” sau “ smirdar” – o planta, tot monument al naturii, sau papucul doamnei- o floare de toata frumusetea pe cale de disparitie ca si orhideea. Vei afla,vei stii ca nu trebuie sa le culegi, ci doar sa le admiri, deoarece numarul de exemplare este foarte mic.

Sa retinem ca o serie de specii sunt pe cale de disparitie. Ca si Floarea de Colt! Ea exista in Muzeul Rezervatiei Bucegi de acum 100 de ani. O floare destul de mica si decorativa. Dar o floare rara.

De aceea s-a infiintat Rezervatia Bucegilor – o zona de protectie a florei si faunei care se intinde pe trei judete: Brasov, Dambovita si Prahova. Administratiile locale ar trebui sa aibe mai multa grija de acest spatiu, iar modalitatea de exploatare de catre turisti ar trebui sa fie impusa prin semnale distincte,ca in toate rezervatiile lumii . Turistul trebuie sa beneficieze de indicatoare sa nu se rataceasca, sa protejeze zona,de aceea e necesar sa poata avea un drum marcat, dirijat, prin Rezervatia Bucegilor. Cu 40 de ani in urma existau si paznici montani, platiti de Muzeul Bucegilor care dirijau grupurile de turisti .E nevoie de fapt,de 2 – 3 paznici platiti pentru a avea grija de flora si fauna Rezervatiei . Nu vom vorbi acum despre necesara refacere a fondului forestier defrisat, diminuarea efectelor proceselor fluvio-torentiale , despre protejarea padurilor. Zona Bucegilor este deosebit de frumoasa, fiecare loc este binecuvantat de Dumnezeu . Sa nu uitam sa o pastram si pentru copiii nostri. Sa retinem descrierea facuta de Alexandru Vlahuta in 1901, in cartea sa “ Romania pitoreasca”

“… din intunericul codrului se ridica, vinete si prapastioase, crestele Bucegilor, cu braie alese de zapada si cu tarcuri ascutite, pe cari numai vulturii si norii le ating.De nicaieri nu se vad asa de bine si de aproape uriasii gemeni din fata Zamorei, stacosii Jepi ce stau ca doua straji la meterezele Bucegilor.”

…Iar noi asteptam tot anul momentul , cand ne vom afla din nou pe Valea Prahovei, la poalele Caraimanului, in umbra padurilor de sub Costila, de unde poate incepe calatoria spre Paradisul verde.

ELISABETA IOSIF

Reclame