MONITOR CULTURAL * on-line

~Interviu cu Mihaela Ungureanu

Cu o carieră de 14 ani la Viena (Stadtsoper şi Volksoper Wien) dar şi mulţi ani în întrega lume, reântoarsă de curând după un turneu din Japonia, Mihaela Binder-Ungureanu este din nou invitată pe meleagurile europene, la Festivalul Radio-France Montpellier.

Corina: S-au scurs aproape 25 ani, când pentru prima dată ai vizitat Franţa, împreună cu renumitul cor al timpului (a anilor ’70) Camerata Infantis (Braşov), condus de prof.univ.dr. Nicole Bica, unde atunci, aţi câştigat cel mai de preţ premiu “Discul de Aur”- Paris. Ce sentimente ai astăzi?

Mihaela: Un sentiment de mândrie! Şi anume că, atunci “demult” am fost un grup de români care am reprezentat România la un nivel de elită ca şi Nadia Comăneci, iar azi sunt singura româncă pe afişul acestui Festival Radio-France din Montpellier, în opera Fedra de Ildebrando Piezetti, în rolul mezzosopranei La Nutrice Gorgo, sub bagheta dirijorului Enrique Mazzola.

Corina: Frumos! Ştiu că ai fost şi singura elevă a două doamne deosebite, care au avut o ca carieră naţională şi internaţională de excepţie, pe urma cărora mergi şi tu: mezzosoprana Marta Kessler şi Iulia Buciuceanu (sora actriţei Tamara Buciuceanu). Ce ai să le mulţumeşti?

Mihaela: Din păcate doamna Marta Kessler numai este printre noi, dar pot să le mulţumesc că mi-au redat o mare parte din experienţa lor artistică şi de scenă, seriozitatea cu care m-au obişnuit şi pe mine să fac această meserie şi sfaturile lor în general.

Corina: Care este “lumea ta”?

Mihaela: “Lumea mea” începe de dimineaţă la ora 7,00 împreună cu familia mea (Michael –3 ani, Andrea -12 ani şi soţul meu) şi se termină pe scenă într-o revelaţie a sentimentului frumos, cântul.

Corina: Îţi place mult să cânţi?

Mihaela: Fără să mă gândesc nici o clipă spun un DA răspicat. La început (în Conservatorul de la Cluj) am plâns foarte mult pentru aceste neînţelegeri de “senzaţii” ale cântului! Pentru că Liceul de Muzică “George Enescu” –Bucureşti, l-am terminat la secţia pian (la 15 ani am obţinut chiar Premiul II, la concursul internaţional din Anglia, în Wels), iar mai apoi “instrumentul” meu numai era lupta cu “gigatul” pian şi clapele lui, ci era în mine, VOCEA! Au fost pe atunci, multe nopţi nedormite, datorită gândurilor. Mă mistuia şi mă preocupa noul instrument, nu numai cu înţelegerea lui dar şi împrietenirea mea cu el.

Corina: Cum vezi acestă “luptă” de ieri?

Mihaela: Deorece astăzi sunt într-un punct culminant al meseriei (să-i spunem maturitate) şi am avut plăcerea să cânt alături de mari artişti ca: Agnes Baltza, Placido Domingo, etc. pot doar să trag o concluzie: a meritat! Lacrimile de atunci, s-au transformat cu timpul într-un ”zâmbet”, acum într-o fericire.

Corina: Se poate spune că ai avut noroc?

Mihaela: Hm! Am avut norocul să am un soţ care mă înţelege, să am doi copii sănătoşi şi frumoşi, dar despre realizările mele profesionale NU.

Corina: De ce?

Mihaela: Încă nu am întâlnit, nici omul care să facă ceva pentru mine din suflet, decât pentru un singur cuvânt: profit; şi nici managerul care să lupte încrâncenat pentru vocea şi talentul meu, care mi le-a dat Dumnezeu şi căruia am atât de mult să-i multumesc!

Corina: Ce roluri preferate ai?

Mihaela: Toate care mă reprezintă, pornind de la muzica vocal-simfonică şi până la Opere mari (Stauss sau Wagner)! Pe toate le iubesc, pentru că îmi dau voie să fiu EU…eu cu “jucăria” mea preferată şi cea mai veche, de la vârsta de 5 ani: MUZICA!

Corina: Muţumesc! Şi mult succes la Festivalul “Radio-France” din 16 iulie 2008!
CORINA UNGUREANU-KISS

2 iulie. 2008

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s