MONITOR CULTURAL * on-line

~Marin Voican-Ghioroiu: Festivalul internaţional „Vacanţe muzicale“ la Piatra Neamţ (interviu cu Theodor Coresi)

Distins prof. dr. THEODOR CORESI, ce reprezintă România pentru sufletul dumneavoastră, dar şi Vien (a doua mamă) care va adoptat cu mare dragoste? Aş dori să vă referiţi la comuna Dochia, locul unde aţi văzut lumina zilei şi  apoi aţi plecat, în lumea largă, purtat de-o marea dragoste, MUZICA.

Prof.dr. Theodore Coresi: În primul rând, pentru mine, Dochia este locul unde m-am format şi am învăţat  să cântat pentru prima dată în corul din cadrul Şcolii Generale, sub îndrumarea muzicianului de marcă – profesorul PETRU MINUŢ, care acum locuieşte la Piatra-Neamţ şi este pensionar. Acolo a fost primul meu pas către artă, care m-a dus mai departe către Bucureşti, la Institutul de Muzică „Ciprian Porumbescu” – astăzi Universitatea Naţională de Muzică, ca în 1986  destinul m-a purtat la Viena, când în urma Concursului de canto „BELVEDERE” am primit două premii importante, şi aşa am devenit un vienez adoptiv.

Marin Voican-Ghioroiu: Cum vă simţiţi în Roamânia? Care este primul sentiment al copilului de altădată când calcă iarba verde de acasă?

Prof.dr. Theodore Coresi: Doamne!!!!… când păşesc în curtea casei mele, leagănul copilăriei, mă simt precum Anteu care, la atingerea pământului, prindea puteri nebănbuite. Trăiesc sentimentul unei revelaţii, fiindcă România, ţara mea de baştină, plai frumos ca o grădină de rai, îmi dă siguranţă, fericire şi bucuria fiului ce-şi odihneşte trupul alături de mama iubită, care a veghiat şi i-a îndrumat pşii pe drumurile vieţii. În acest loc sfinţit am prieteni, colegi, multe persoane cu care mă întâlnesc şi lucrez dar, în acelaşi timp, nu pot să afirm că nu sunt mulţumit că am avut posibilitatea să trăiesc şi să activez ca artist  în una din cele mai frumoase şi cunoscute locuri din lume, Viena, patria muzicii internaţionale.

Marin Voican-Ghioroiu: Desigur că drumul pe care l-aţi parcurs este lung şi presărat cu succese şi, totuşi mă frământă o întrebare de suflet… Ce mari iubiri aţi trecut cu literă de aur în  „Cartea Vieţii” dvs.?

Prof.dr. Theodore Coresi: Gândim pe aceeaşi lungime de undă, fiindcă omul cât trăieşte studiază, adună cu hărnicia albinei din tot ce i-a fost drag (imagini, valori inestimabile ale culturii universale), apoi scrie în „Cartea vieţii” marile iubirei, pe care şi eu le-am gravat cu litere de aur şi, în primul rând, nu am uitat „sfânta familie” , draga mea familie care-mi este cea mai apropiată.

Sunt bucuros că iubiţii mei copii sunt foarte buni şi dulci, talentaţi şi interesaţi în a practica  muzica şi arta, dar nu-i oblig să facă acelaşi lucru ca mine. Maria este elevă în anul doi (dans clasic)  la o şcoală de balet renumită din Viena,  sub îndrumarea marei dansatoare Simona  Noja, de origine română care, în momentul de faţă, este şi directoarea Şcolii de la Staatsoper din Viena.

Carol, care este interesat de muzică, dar nu foarte mult, are o mare dragoste pentru biologie, istorie şi   geografie ş.a. Iar cel mai mic Flavius, elev silitor la învăţătură…, este un bun matematician, este singurul care ia lecţii de pian şi-i foarte interesat să studieze pianul. Nu ştiu… poate, în timp, unul din copii mei va păşi pe calea muzicii.

Iar soţia mea Ecaterina, o minunata mamă de copii, este cântăreaţă de operă, artistă lirică şi activează ca solist de concert şi de operă; suntem o familie de artişti, de muzicieni… Câteodată ne este uşor, uneori mai greu (suntem sau nu împreună), fiindcă arta de-a cânta cere nenumărate sacrificii (având multe de făcut), în rest suntem mulţumiţi şi fericiţi ce facem. Pot să fiu mândru că suntem o familie plină de armonie şi ne bucurăm de viaţa zi de zi. Muzica şi arta  este un lucru deosebit care, dacă îl practici cu interes şi dăruire, îţi aduce bucurie şi mulţumire în suflet.     Părerea mea despre cei care-mi sunt aproape, este: Atâta timp când familia îmi este întreagă şi sănătoasă, mă pot socoti cel mai bogat om de pe pământ!

Marin Voican-Ghioroiu: Sunteţi un mare iubitor de muzică şi, în acelaşi timp, un interpret de talie internaţională a unor roluri de excepţie; aţi jucat pe marile scene europene în cele mai celebre opere, acumulând o vastă experienţă în muzică şi artă, iar în momentul de faţă conduceţi cursul de măiestrie artistică, secţia canto în cadrul Festivalului „VACANŢE MUZICALE” de la Piatra-Neamţ , de aceea sunt foarte curios să ştiu ce doriţi să lăsaţi discipolilor dvs, acestor viitori artişti care vor pleca în lume…ducând cu ei o părticică din sufletul şi idealurile omului de omenie prof. dr. Theodore Coresi?

Prof.dr. Theodore Coresi: Întradevăr, duă o mare expertienţă de peste treizeci de ani pe scenă…, care pentru mine a fost şi rămâne un miraj irezistibil ce m-a atras şi m-a înrobit, mi-a dat bucurii şi satisfacţii enorme, mi-a înobilat sufletul când am jucat în roluri de operă şi concert, fiindcă am avut această ocazie fericită să mă formez în România lângă cântăreţi mari, să mă dezvolt şi să corectez  foarte  multe lucruri (în străinătate) cu profesori de marcă şi cu artişti de legendă.

Am avut şansa  ca la Viena să studiez cu cu Hubert Doich de la Staatsoper Wien, un  prof. cu experienţă de peste patruzeci de ani, care m-a îndrumat în studierea şi realizarea la nivel înalt al repertoriului german.  Totodată am avut şansa să studiez cu doi dintre cei mai renumiţi cântăreţi de operă, basul Boris Hristov şi renumitul bariton Giuseppe Tadelli, două personalităţi marcante ale muzicii mondiale, două legende de la care am avut  foarte mult de învăţat. Deasemenea, trbuie s-o amintesc pe  Agnes Ivan, prima mea profesoară, o doamnă care acum trăieşte la Viena care m-a învăţat cu mare dragoste meseria de-a cânta.

De la aceşti patru minunaţi profesori, la rândul meu, caut să împărtăşesc din cunoştinţele acumulate…. elevilor, studenţilor şi tinerilor artişti pe care-i întâlnesc la cursurile de măiestrie (canto) de la Piatra-Neamţ. Din bogăţia pe care am moştenit-o de la aceşti patru eminenţi profesori, tinerilor mei cursanţi le dăruiesc cu dragă inimă explicaţii şi indicaţii clare în ceea ce au de făcut  pentru a se dezvolta şi a reuşi să-şi realizeze visul de-a cânta pe scenă, de-a cînta bine. Le dăruiesc, de fapt, drumul afirmării artistice.

Marin Voican-Ghioroiu: Vă rog să-mi spuneţi câteva roluri pe care le-aţi interpretat şi v-au adus glorie în lume?

Prof.dr. Theodore Coresi: Repertoriul meu e foarte vast. Sunt un cântăreţ care am fost obligat la început de carieră, datorită faptului că eram în străinătate şi nu puteam să-mi permit să refuz anumite roluril ce mi se impuneau (prin angajamentul contract pe care-l semnasem) şi, aşa am reuşit să cânt şi să studiez (începând de la opera barocă) Giulio Caccini, G. Frescobaldi, C.Monteverdi, P. Ciani, Theodor Fuchs etc. trecând prin clasici şi romantici până la Aban Berg, Sravinski.

În acest vast repertoriu am fost, să spunem, încântat… reuşind să fac performanţă. Aşa  s-a materializat apropierea mea către muzică şi rolurile cele mai importante pe care le-am făcut pe scenă. Cei doi compozitori apropiaţi sufletului meu sunt W. A. Mozart şi G. Verdi, cântând în foarte multe opere ca: Flautul fermecat, Nunta lui Figaro, Don Givanni, Don Carlos, Simon Boccanegra, Trubadurul şi alte lucrări care m-au consacrat şi care m-au ajutat să mă dezvolt şi să mă realizez  profesional.

Şi, ca un sfat pe care-l dau tinerilor artişti, cei care acum sunt la un curs de măiestrie, aici la Piatra-Neamţ, întotdeauna le-am spus cuvântul cheie: „Studiaţi, studiaţi şi iarăşi studiaţi!…” şi studiaţi bine.

Marin Voican-Ghioroiu: Piatra-Neamţ , oraş legendar în care aţi iniţiat concursul de canto „VACANŢE MUZICALE” , cum îl vedeţi în viitor dpdv cultural, economic, plai mioritic şi turistic?

Prof.dr. Theodore Coresi: Întradevăr, poate vă amintiţi de acum un an de un concurs internaţional de canto pe care l-am iniţiat la Piatra-Neamţ în cadrul acestui festival, care  a fost organizat de Asociaţia Culturală „VOX ARTIS” – în cadrul căreia ocup fucţia de Vicepreşedinte, alături de prieteni de suflet, cum este ing. Dorel Spiridonescu – Preşedintele Asociaţiei.

Am dori ca acest concurs să ofere tinerilor artişti, tinerilor studenţi din România şi din străinătate, posibilitatea de a-ntâlni în cadrul membrilor juriiilor personalităţi marcante ale muzicii naţionale şi internaţionale, să le oferim o rampă de lansare. Aceasta este modalitatea de-a se face cunoscuţi aceşti tineri şi de-a fi sprijiniţi în realizarea unei cariere artistice. Nu întmplător, acum un an, am avut preşedinte al juriului pe directorul General de la Opera din Mexic, d-na Cristina Cotescu – regizor la Opera naţională Română din Bucureşti, prof. Carmen Daniela Gililov din Germania şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii culturale din România şi străinătate. Din păcate, în acest an, la a doua ediţie (care a fost programată), n-am reşit să o ducem la îndeplinire, deşi am avut şansa ca în juriu să invităm personalităţi marcante ale muzicii naţionale şi internaţionale.

Am avut invitaţi doi importanţi manageri, unul de la Berlin şi unul de la Barcelona, Directorul  Operei Naţionale din Bucureşti, Operei din Iaşi şi  de al Filarmonica din Sibiu, plus alte personaluităţi…, dar criza financiară pe care o simţim cum apasă destul de greu şi România, am fost nevoiţi să amânăm desfăşurarea acestui concurs, lăsându-l pentru anul viitor, când  Festivalul „VACANŢE MUZICALE” va fi la cea de a XXXX-a aniversare.

În acest an, cu muncă şi dăruire, noi reuşim să prezentăm publicului câteva concerte de marcă, dar şi aici trebuie să arăt, din păcate, programul este redus tot din cauza acestor probleme financiare, cu menţiunea de rigoare:  calitatea nu a scăzut, din contră a fost menţinută la o cotă reidicată. Sperăm să oferim pietrenilor, musafirilor şi turiştilor, care vin la Piatra-Neamţ, clipe de neuitat.

Oraşul Piatra-Neamţ este întradevăr un oraş splendid… fiind aşezat într-o zonă geografică magnifică, cu adevărate rezervaţii naturale, aşezăminte de cult , buserici, mânăstiri şi citadele hidro-energetice foarte importante, un oraş care  ar putea deveni un magnet internaţional turistic, fiindcă Festivalul „Vacanţe Muzicale” este deja un brand ajuns la vârsta maturităţii depline, patru decenii de realizări încununate de suces.

Pentru aceasta recomand celor care conduc destinele acestui oraş dpdv  politic şi cultural, să se preocupe mult mai mult, printr-o publicitate susţinută a festivalului pe plan internaţional, nu numai pe plan naţional. Cred că este de  bun augur un festival de cultură ca acesta, care atrage turiştii, oamenii de afaceri şi anumiţi sponsori…interesaţi să ajute  menţinerea şi dezvoltarea acestui  festival internaţional.

Marin Voican-Ghioroiu: Fiindcă aţi amintit că pe scena de la Piatra-Neamţ au fost invitate formaţiuni artistice de mare marcă, suneţi-mi, care sunt acetea?

Prof.dr. Theodore Coresi: În acest an avem bucuria ca în cadrul vacanţelor să lucrăm cu Orcehestra Filarmonicii „Mihai Jora” din Bacău, care-i bine pregătită, cu mare experienţă (mai ales în concertele în aer liber), fiindcă face foarte mulle turnee în străinătate.

Pentru mine este o adevărată bucurie să-mi întâlnesc prietenii, colegii de generaţie (de la universitate), oameni cu o pregătire temeinică în domeniul muzicii, oferindu-mi-se şansa, ca în acest an, în armonie deplină, să realizăm cocerte frumoase. La  primul concert în deschiderea festivalului, Orchestra Filarmonicii „Mihai Jora” din Bacău a avut la pupitru pe maestrul Iurie Florea, Directorul Artistic  al Operei Naţionale din Bucureşti, un dirijor cu mare experienţă, mai ales în direcţia operelor şi concertelor. La deschidere am avut un public entuziast care a răsplătit munca acestor truditori ai artei interpretative cu aplauze la scenă deschisă. Am fost plăcut impresionat când spectatorii (la finalul concertului) s-au ridicat în picioare şi a aplaudat prestaţia colegilor de pe scenă.

Maistrul Iurie Florea a fost într-o seară magnifică, dăruită publicului şi orchestrei. Mi-a făcut mare bucurie să-l invit în deschiderea festivalului. Să sperăm că şi în viitor o să lucrăm foarte  bine.

De asemenea, aş mai dori să menţionez un al doilea program cu orchestră, avându-l pe maiestrul Gheorghe Costin, dirijor principal la Filarmonica Banatul din Timişoara, un eminent artist care a avut multe colaborări în străinătate şi în România.

Dumnealui a sosit de la Montreal – Canada, unde a fost prezent într-un juriu internaţional. Sper ca şi acest concert să fie de excepţie, într-o armonie deplină –  orchestră şi public. Aş dori să mai amintesc şi prezenţa unui tânăr vioilonist de 17ani, Cristian Ruscior (de origine română, născut la Suceava) care studiază la Universitatea de Muzică din Viena cu prof. ruşi Leonid Sorokow şi Maria Sorokowa (de la vârsta de15 ani), extrem de talentat care va concerta în seara de închidere a festivalului.

Marin Voican-Ghioroiu: Destăinuiţ-mi, dacă voiţi, măcar una din metodele pe care le aplicaţi la master-class şi ce rezultate aţi obţinut. Spuneţi-mi câţiva studenţi care s-au afirmat în mod dseosebit.

Prof.dr. Theodore Coresi: În primul rând, în perioada asta scurtă, la un curs de măiestrie nu poţi să realizezi toate problemele tehnice care apar (calitatea vocii, interpretare, dicţie, claritatea în exprimare în limbile străine de circulaţie internaţională). La cursurile de măiestrie din acest an au venit artişti deja formaţi, care fac concerte şi spectcole, iar unii dintre ei sunt începători…

Metoda pe care eu o practic, este o metodă simplă, un contact fiziologic, un cântat natural, fiindcă pornim de la natură, nu-i aşa?…şi nu putem acţiona contra fiziologicului şi normalului, contra naturii. Foarte important pentru un cântăreţ (care vrea să se dezvolte şi să aibă şansa de-a face carieră) e de a-şi dezolva foarte corect şi foarte bine tehnica de respiraţie. Acesta este motorul care ne duce mai departe, exact ca la o maşină. Tehnica de repiraţie trebuie să fie corectă, profundă, costo-diafragmală, cu un appogio   giusto, ceea ce face ca tot aparatul vocal fonator să fie pus într-o activitate corectă; numai atunci performanţa apare. Tehnica de respiraţie este cea mai importantă formă pedagogiă la care ţin foarte mult şi insist (ori unde e posibil) ca în studiul pe care-l fac, aceşti tineri, care doresc să studieze la mine, să şi-o însuşească foarte bine.

Al doilea punct important în tehnica vocală este impostaţia şi emisia sunetului, o emisie naturală, atitudine corporală simplă şi corectă, care să ampifice cântatul natural cu care s-a născut acel tânăr, să-l corecteze, să-l dezvolte, să-l şlefuiască căci, această modalitate de cânt , care se exprimă prin cuvinte, prin talentul omului respectiv, urmăreşte în permanent (ideea în sine) ca solistul să cînte omogen, rotund, de- a purta (împinge vocea în sală) până în ultimul rând al teatrului, al sălii de concert.

Sunt multe reguli de tehnică vocală, de interpretare, pe care aceşti tineri au reuşit (unii dintre ei) în timpul acesta scurt…să le înţeleagă că trebuiesc pe  mai departe urmărite şi aprofundate. Numai cu o muncă susţinută şi de calitate, tinerii masteranzi vor ajunge la un progres, realizând performanţei vocale cerute în arta muzicală.

În cadrul cursului am avut şi începători, dar şi absolvenţi de universităţi de muzică. Am avut bucuria să am cursanţi obişnuiţi cu spectacolele de operă şi concert, exemplu: mezzosoprana de la teatrul din Braşov, Marinela Nicola şi soprană de coluratură Rodica Gabriela Anghelescu – care este angrenată în activitatea artistică naţională, face concerte, o coluratură care are şansa de-a se dezvolta şi a prezenta publicului, în viitor, foarte multe roluri frumoase.

Lângă aceste două cântăreţe talentate am mai avut şi un tenor, pe Iulian Muşat, care va merge la un concursu internaţional „Haricleea Darcle” de la Brăila,. Cu aceşti trei cântăreţi am avut nespusa satisfacţie să lucrez la un anumit standard, fiindcă sunt solişti formaţi, au un anumit repertoriu şi au dorit să primească de la mine anumite sfaturi, indicaţii în dezvoltarea lor din punct de vedere tehnic, vocal şi interpretativ.

Marin Voican-Ghioroiu: Credeţi că un curs de măiestrie vocală se poate opri aici (numai după o săptămână de studiu)?  Ce trebuie să facă  în continuare aceşti tineri ca să poată ajunge pe cele mai înalte scene ale tetrelor de concert şi de operă?

Prof.dr. Theodore Coresi: Un curs de măiestrie e un început, o întâlnire cu un muzician cu experienţă. În acest an eu sunt acea persoană care am lucrat cu aceşti tineri, dar în alte cazuri sunt alte persoane, profesori sau artişti de marcă, şi ei dau sfaturi acestor interpreţi (mai bune sau mai rele), dar aici trebuie să avem o rezervă, fiindcă nu tot ceea ce un artist a realizat, e valabil şi pentru altă persoană. Aici va fi nevoie să fim atenţi cu posibilităţile fizice şi anatomice, psihice şi calităţile nativeUn curs de măiestrie oferă o comunicare şi un început cu un profesor de canto (de cele mai multe ori       fiind şi el cântăreţ) cu experienţă. Cursantul respectiv trebuie să studieze mai departe, să se dezvolte, să corecteze anumite lucruri, să se împlinească, şi să înţeleagă clar sensul tehnicii vocale al interpretării repertoriului, al posibilităţilor şi manierei de cântat ariile de operă sau în concerte, fiindcă ei au atins un anumit nivel, şi-au însuşit o mică experienţă în plus. Acest lucru nu trebuie să-i oprească de-a merge înainte. Sfaturile pe care le-au primit de la mine, le vor fi de mare folos, obligându-i să studieze temeinic arta vocală, să corecteze , să aprofundeze lucrurile, să le gândească ei singuri, trecându-le prin filtrul minţii şi a sufletului…până când le vor intra în reflexe.

Marin Voican-Ghioroiu: La sârşitul unui concurs de măiestrie, ce ne oferiţi?

Prof.dr. Theodore Coresi: Ca de obicei, la sfârşitul unui curs de măiestrie, are loc o gală muzicală. De astă dată spectacolul este programat să se ţină laTeatrul Tineretului din Piatra-Neamţ,  un concert  în comun al clasei de măiestrie – secţia canto şi al clasei de pian, condusă de prof. Carmen Daniel Gililov din Gemania (pianistă de marcă, care a făcut mare carieră, fiind un bun şi desăvârşit pedagog),  care se află în al II-lea an la Vacanţe Muzicale.

Acest concert l-am organizat împreună, unde tineri pianişti (unii veniţi din Germania, alţii din Romania) alături de  cântăreţii de al clasa de canto vor prezenta un program splendid cu lucrări frumoase, arii de operă. 1. Rodica Anghelescu –  aria Reginei nopţii –„Flautul fermecat” Act. II,  W.A.Mozart, aria Gilda – „Rigoletto” act. III , G. Verdi; Iulian Muşat – aria Una furtiva lgrima – „Elixirul Dragostei” şi  Quanto e bella, quanto e carra – G. Donizzeti; Marinela Nicola – aria Dalilei – „Samson şi Dalila” – Camille Saint-Saens şi  Habanera – „Carmen” – G. Bizet; Nicolae Mihăilă – pianist va interpreta „Mephisto nwalţer” – Fr. Liszt şi  „Sonata nr. 3 – S. Prokofiev (un viitor student la Acdemia d Muzică din Viena).

Concert a plăcut publicului fiind bine prezentat…cu emoţiile de rigoare.  Pot să afirm că am fost impresionat într-un mod deosebit de plăcut, când ni s-au adus mulţumiri din partea elevilor mei şi ai d-nei Gililov, un mesaj pe care nu-l voi uta curând.

Dragii noştri profesori, să vă aduceţi aminte de noi că am fost tinerii enuziaşti şi veseli, pe care i-aţi avut sub aripa dvs. de părinţi, iar astăzi când plecăm pe drumurile vieţii…vom păstra în inimile noastre respectul şi iubirea  neţărmurită pentru tot ce aţi reuşit să ne dăruiţi în domeniul muzicii, al dragostei şi prieteniei dintre artiştii lirici şi instrumentişti. Noi suntem vulturii care ne vom lua zborul peste mări şi ţări ducând o părticică din inima, dorul şi idealurile dvs. care ne vor fi ca un far călăuzitor în cele mai frumoase zile din viitorul care ne aparţine.”

Marin Voican-Ghioroiu: Distinse maestre Coresi, la final de interviu, pentru care vă mulţumesc, ce doriţi să adresaţi revistei Agero din Germania?

Prof.dr. Theodore Coresi: Atât eu, cât şi d-na Gililov, dorim o viaţă cât mai lungă revistei AGERO, iar confraţilor condeieri, care se îngrijesc de editarea şi difuzarea eiu, să scrie mult, frumos şi bine despre tinerii artişti, iar dumneavoastră d-le Marin Voican-Ghioroiu vă urez putere de muncă şi să fiţi mereu lângă noi, ca de fiecare dată.

Din partea Festivalului, ca Preşedinte, vă mulţumesc din suflet că aţi avut răgazul şi în acest an să fiţi prezent la Piatra-Neamţ, ca să  comunicaţi publicului şi cititorilor revistei AGERO din Gemania tot  ce se întâmplă la masterat (Cursuri de măiestri canto şi pian), făcându-i cunoscuţi pe artiştiii care se dăruiesc pentru câteva ore publicului nemţean, artişti care vin din toată lumea (cum a fost şi acum un an când au sosit foarte mulţi invitaţi din străinătate) fiind dornici să cunoască locurile mele natale, pentru că eu sunt născut aici. Au venit să cunoască Jud. Neamţ din Romania şi au dorit să se întâlnească cu alţi colegi de muzică şi artă români şi din alte ţări, reuşind să creeze o armonie de suflet într-un peisaj natural mirific. Vă aşteptăm şi la anul, când vom sărbători jubileul de 40 de ani. Multă sănătate!

A consemnat scriitorul-compozitor MARIN VOICAN-GHIOROIU.

Reclame