MONITOR CULTURAL * on-line

~Mircea Micu: „Oraşul fără statui“

Interviu cu scriitorul MIRCEA MICU, preşedintele FUNDAŢIEI INTERNAŢIONALE  MIHAI EMINESCU, fost  consilier-şef la Inspectoratul pentru Cultură al Municipiului BUCUREŞTI.

Întrebare: Domnule Mircea Micu, aţi fost, vreme de peste 5 ani, consilier-şef la Primăria Bucureştilor, la Cultură, cum ar veni. Intră în competenţa dumneavoastră şi gestionarea monumentelor de for public, mai exact a statuilor?

Răspuns: Într-un fel, da. Deşi nu aveam o responsabilitate directă. Bulibăşeala aşa-numitei DESCENTRALIZĂRI de după decembrie, o iniţiativă pe cît de inutilă, pe atât de imbecilă şi formală, a creat stări de confuzie în toate domeniile. De statuile Bucureştilor se ocupa, practic, Primăria mare şi primăriile de sector. De aprobarea amplasărilor avea grijă o Comisie Naţională pentru Monumente, care, din păcate, a funcţionat şi

funcţionează doar pe hârtie. Toţi miniştrii Culturii, începând cu infatigabilul Andrei Pleşu şi terminând cu inexistentul Iorgulescu, au manifestat un dezinteres vecin cu dispreţul pentru monumentele istorice, şi, implicit, pentru cele de for public. N-au ştiut decât să cheltuiască, plini de inconştienţă şi lăcomie profitabilă, sumele alocate în această direcţie. Multe dintre aşa-zisele lor „decizii“ sunt penale!

Întrebare: Totuşi, în ultima vreme în Capitală au apărut o serie de… monumente, statui de un gust îndoielnic. Cine e răspunzător de instalarea lor în spaţiul public?

Răspuns: Toată lumea. Cei care le-au finanţat cu generozitate, şi aici e vorba în primul rând de Primaria mare, cum ar veni, cei care, cică, au aprobat amplasarea lor şi cei care au profitat direct din asemenea… afaceri. Cele mai multe dintre monumentele răsărite precum ciupercile după ploaie sunt PENALE. De altfel, aceasta este şi concluzia unei anchete publicate de un cotidian central.

~ntrebare: Vreţi să fiţi mai explicit?

Răspuns: Voi fi cât se poate de explicit. De altfel, nu trebuie să posezi prea multă fantezie pentru a-ţi imagina cu ce „pile” a ajus acel NASTURE sau CAŞCAVAL în piaţa de la Televiziune. O chestie (cum să-i zic altfel?) penibilă, denumită pompos…CRUCEA NEAMULUI! Auzi dumneata!…

~ntrebare: E singura care vă …irită?

Răspuns: Nici pe departe. Aţi văzut monstruozitatea din faţa fostului sediu al partidului, al CC-ului, acel cartof în vârf de băţ? Ceva mai lipsit de gust nu există pe mapamond. De altfel, în acel perimetru, argaţii  artistici ai Primăriei şi, probabil, ai Ministerului Culturii s-au întrecut pe sine. Un copac… metalizat, un Iuliu Maniu ieşit, parcă, de la… autopsie, un Corneliu Coposu vrednic de un monument funerar, şi, mai nou, colac peste pupăză, şi regele CAROL  admirându-şi, de pe un armăsar fără rasă, Palatul. Totul într-o concepţie… artistică de un prost-gust inegalabil.

~ntrebare: Doar atât din întreaga „reţea” de monumente existente?

Răspuns: Nu doar atât. Mai sunt câteva amplasate absolut ilegal, fără nici o aprobare. Vezi pe  ATATURK, amplasat, hodoronc-tronc, în faţa Teatrului Odeon, pe vremea celebrului Halaicu. Vezi pe bietul Omar Khayyam, de pe Şoseaua Kiseleff, vezi droaia de generali latino-americani de prin cartierul foştilor şi actualilor foşti. Păi, de unde vroiaţi monumente de importanţă naţională în Capitală, când unul dintre primarii oacheşi ai urbei (de altfel toţi au fos… oacheşi!) credea, după o vizită la Paris, că Franţa are doi primari: Jak şi…Chirac!!! Butadă absolut reală.

~ntrebare: Ce alte monumente de interes public cunoaşteti şi care, după cum mărturiseaţi, nu au fost sau nu sunt puse în valoare?

Răspuns: Sunt cel puţin două uitate pe malul Herăstrăului şi pe care bretonatul fost primar, Videanu, a tot promis că le aşază la loc de cinste. Evident că vorbea aiurea, adicătelea, minţea. E vorba de un Ion Creangă al lui Vlasiu, splendid, din granit, un Creangă înconjurat e copii şi uitat între bălăriile Herăstrăului, nu departe de terasa FITZE, sau cum naiba se cheamă, şi unde fostul fotbalist şi primar se ospăta duminica, sevit ca un prinţ. Şi de un Sadoveanu, aşezat tot în faţa unei crâşme, tot în Herăstrău, pe care acelaşi… gargaragiu (scuzaţi expresia!) a promis că-l mută în grădina Bibliotecii Metropolitane. Poveşti de adormit bucureştenii! Neruşinări pentru care nu vor răspunde nici el, dar nici alţii, niciodată. Mai vreţi… oribilităţi? Uitaţi-vă la capetele rase din Herăstrău, de pe Aleea Trandafirilor, executate de aceeaşi mână!!! Şi care toate, sau toţi, cum doriţi, seamănă leit cu NEMURITORUL LIS! Imediat după răzmeriţa din decembrie (eu aşa îi zic!), o serie de imbecili cu aere de…revoluţionari s-au grăbit să demoleze statui. L-au demolat pe PETRU GROZA. De ce? Aşa, de amorul  artei! Singurul primar care a înţeles ceva din rolul său de edil… este NICOLAE ON}ANU, care a ridicat la loc de cinste arta plastică în sectorul pe care îl păstoreşte. Vezi recenta retrospectivă ION VLAD, de pildă.

~ntrebare:  Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca oraşul Bucureşti să intre în rândul marilor capitale europene şi la capitolul monumente de interes public? Al statuilor, cum ar veni?

Răspuns: ~ntâi şi întâi, o întâlnire între artişti plastici, sculptori, arhitecţi, specialişti şi reprezentanţi ai primăriilor. Stabilirea unui plan concret de bătaie. Inventarierea statuilor ridicate fără aprobare. O analiză dură a unui organism plătit de cetăţenii din subordinea Consiliului General şi care se numeşte, parcă, Direcţia Monumentelor de for public, sau cam aşa ceva, care cheltuie bani cu toptanul, fără să facă nimic. Şi mai sunt multe de făcut pentru acest Bucureşti, ORAŞUL FĂRĂ STATUI, cum îi zic eu.

Şi nu numai eu… Regândirea spatiilor care pot  găzdui monumente, eventual renunţarea la cele amplasate ilegal. O salbă de monumente, deci statui  simbolice, cu valenţă NA}IONALĂ, aşa cum au mai toate capitalele Europei. Noul primar va trebui să se înconjoare de specialişti şi oameni competenţi, nealiniaţi politic, fără putinţa de a fi… influenţaţi  prin stimulente financiare, iubitori ai acestui oraş, care are farmecul său, totuşi. Şi, nu în ultimul rând, evitarea, pe cât posibil, în lunile care au rămas, a sugestiilor sau aprobărilor ministrului inexistent Iorgulescu, cel care a semnat zâmbitor acoperirea Monumentului Pompierilor cu un… CUFĂR de sorginte franţuzească.

MIRCEA MICU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s