MONITOR CULTURAL * on-line

~Ileana Lucia Floran

Ileana Lucia Floran are grijă de scriitorii de peste tot şi de toate vârstele

„Visul” care împlineşte vise

Apar mereu prin revistele de profil, tipărite sau online articole despre concursurile literare organizate de către edituri, asociaţii culturale sau cenacluri. Desigur că toţi cei care scriu, o fac pentru bucuria personală, pentru că simt fiorul creaţiei, dar şi pentru recunoaşterea ca literat. Or, cum se poate prezenta mai bine un scriitor decât prin opera proprie a cărei valoare este recunoscută prin premii obţinute la nivel naţional sau chiar internaţional?
Da, totul este foarte clar şi frumos, numai că îndată ce citeşti anunţul pentru concurs, îţi dai seama că dacă ai avut ghinionul să te fi născut ceva mai de multişor, nu mai ai nici o şansă, vârsta maximă admisă fiind de 35 de ani în cele mai multe dintre cazuri.
Pornind de la acest fapt concret, am avut iniţiativa de-a organiza un concurs la care participarea să nu fie îngrădită de nimic, nici de vârstă, nici de numărul de cărţi tipărite, nici de alte idei preconcepute

Singura modalitate de departajare să fie valoarea.

Concursul literar „Visul” poate împlini visul fiecăruia. Trebuie doar talent şi încredere.
Cine suntem noi?

O asociaţie culturală care are ca principal scop promovarea talentelor literare. Deoarece am dorit să ne facem cunoscuţi, ne-am prezentat şi pe internet, pe site-ul http://www.florema.ro.

Am început cu o revistă tipărită la Orăştie, cu copertă color şi interior alb-negru. Au apărut cinci numere şi am realizat că nu o putem distribui decât local, din cauza costurilor prea ridicate pentru bugetul nostru.

Atunci am hotărât să mutăm revista online pentru a fi accesibilă tuturor. Astfel a apărut formatul electronic pe care îl puteţi accesa la adresa: http://visul.florema.ro, în paginile căreia sunt bineveniţi toţi cei care consideră că au ceva de spus în literatura română.
Ediţia I

Totul a început în martie 2006. Hotărârea fusese luată. Prima ediţie a concursului naţional literar „Visul” îşi deschidea porţile.

După ce am trimis un comunicat de presă la mai multe publicaţii din ţară şi am lansat invitaţia participării la concurs pe site-urile de profil, am avut pur şi simplu emoţii aşteptând plicurile din partea concurenţilor. Emoţiile s-au risipit însă repede, deoarece încă din prima zi plicurile au început să sosească în număr destul de mare.

La sfârşitul perioadei în care se puteau trimite texte pentru concurs, am avut un palmares destul de bogat, primindu-se 113 plicuri din aproape toate judeţele tării, din Spania şi Republica Moldova, de la persoane extrem de diferite ca vârstă sau profesie dar cu aceeaşi pasiune: literatura.

Premianţilor li s-au oferit cărţi, reviste literare, diplome şi câte o plachetă de metal inscripţionată cu secţiunea, premiul şi ediţia concursului, iar câştigătorului marelui premiu un trofeu- statuetă tot din metal, deosebită de celelalte. Absolut toate premiile se pot vedea pe site-ul Asociaţiei „Florema Design” în dreptul numelor câştigătorilor.

Ediţia a II-a

Ecourile primei ediţii nu s-au stins multă vreme. Asociaţia a fost contactată prin e-mail sau telefon de unii dintre câştigătorii ediţiei I, care încurajaţi de premiile obţinute au dorit – unii au şi reuşit – să-şi tipărească volumul de debut.

De exemplu, doamna Violeta Câmpulungeanu, a debutat la Editura „EMMA” din Orăştie, cu romanul „Nopţi albe de mătase”, un roman excepţional, cu metafore superbe, o poveste tulburătoare a unor tineri care se maturizează repede prin trăiri dramatice şi care par a-şi fi încheiat viaţa când alţii nici nu şi-au început-o. La fel, doamna Irena Cioban, debutează în poezie, la Editura „Miranda”, cu volumul „Gânduri de noapte”, o carte care cuprinde secvenţe lirice remarcabile ca ideistică ori înfăţişare metaforică.

Un alt premiant al primei ediţii a Concursului literar „Visul, Petre Flueraşu, strânge laolaltă 45 de poezii scrise în perioada 2005-2006, în volumul „Insomnii”, încercând să ofere o mărturie a actului de creaţie şi să prezinte o realitate pe alocuri dură, însă esenţialmente necesară.

Desigur că este posibil ca dintre cei 113 participanţi să mai fie mulţi cei care au debutat anul trecut în volum, ne oprim la cei trei deoarece, entuziaşti şi neobosiţi au fost de acord să se regăsească printre redactorii revistei online „Visul” şi să facă parte din juriul celei de-a doua ediţii, care s-a derulat în luna septembrie, 2007.

De această dată, organizatorii şi juriul s-au gândit ca şi concursul să se mute online, aşa că fiecare concurent a avut la dispoziţie două adrese de e-mail, una la care să trimită textele semnate doar cu o parolă şi una la care să trimită datele personale, însoţite de aceeaşi parolă.

Participarea a fost aproape la fel, în acest an numărul de concurenţi fiind de 112, din 25 de judeţe, Spania, Canada şi Republica Moldova. Secţiunile au fost numai două, poezie şi proză. Şi de această dată au fost mai mulţi autori care au participat la ambele secţiuni, iar întâmplarea a făcut ca ambele premii I, atât la poezie cât şi la proză să fie adjudecate de acelaşi scriitor.

În acest an juriul a fost format din: Floran Ileana Lucia, preşedinta Asociaţiei „Florema Design” , redactor şef al revistei „Visul”, membră a Asociaţiei Scriitorilor din jud. Hunedoara, Violeta Câmpulungeanu – absolventă a Facultăţii de Filologie Craiova, redactor al revistei „Visul”, Irena Cioban – absolventă a Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov, redactor al revistei „Visul” şi Petre Flueraşu – student al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, director al revistei de cultură „ARCADA”, redactor al revistei de atitudine şi cultură „Noi, NU!”, redactor al revistei „Visul”şi redactor al revistei de cultură „Argos”.

Premianţii celei de-a II-a ediţii sunt:

Trofeul „VISUL” IOAN CRIŞAN – Sibiu

Secţiunea „POEZIE”

Premiul I IONUŢ CARAGEA – Montréal – Canada

Premiul al II-lea AIDA HANCER – Suceava

Premiul al III-lea EMIL FANACHE – Bucureşti

Menţiune MONICA RIZEA – Sf.Gheorghe

Premiul Editurii „EMMA” BOGDAN NICOLAE GROZA – Baia Mare Premiul Societăţii „Limba noastră cea română” Filiala Orăştie

VICTOR BĂLAN – Orăştie

Secţiunea „PROZĂ”

Premiul I IONUŢ CARAGEA – Canada

Premiul al II-lea GEORGE DUMITRU – Bucureşti

Premiul al III-lea RUXANDRA GEORGIANA PASCU – Târgovişte

Menţiune TINCUŢA HORONCEANU BERNEVIC – Bacău

Premiul revistei „VISUL” ROXANA OPREAN – Braşov

Premiul Asociaţiunii ASTRA

Despărţământul „Aurel Vlaicu”Orăştie MIHAELA DORDEA – Bucureşti

În acest an nu se va mai organiza o festivitate de premiere la Orăştie. Trofeul „Visul” – 2007 va fi înmânat de către doamna Floran Ileana Lucia – preşedinta Asociaţiei „Florema Design”, domnului Ioan Crişan, în capitala europeană Sibiu, cu ocazia lansării volumului domniei sale de pamflete şi schiţe umoristice „Lume…lume”, care va avea loc la magazinul „Antik” din Piaţa Mică, în data de 30 septembrie 2007, ora 14.

Celelalte premii vor fi trimise fiecărui concurent prin curier, în cursul săptămânii viitoare.

Editura „EMMA” din Orăştie, colaborator fidel al Asociaţiei „Florema Design”, va lansa cel mai târziu în primăvară un florilegiu care va cuprinde textele premiate în primele două ediţii ale Concursului literar naţional „Visul”. Fiecărui câştigător i se va trimite un volum gratuit, putând comanda apoi, la editură numărul dorit de exemplare, contra cost.

Ca şi anul trecut, pe site-ul http://www.florema.ro se vor regăsi de la mijlocul lunii octombrie fotografiile tuturor trofeelor dăruite în acest an, numele tuturor câştigătorilor, precum şi fotografii de la decernarea marelui premiu.

Nu putem decât să-i felicităm pe toţii concurenţii, câştigători sau nu, pentru că absolut toţi au dat puţin din sufletul lor sensibil, iar cei care nu s-au regăsit printre câştigătorii acestui an, se pot regăsi printre cei ai ediţiei viitoare. Condiţia este să aibă talent şi să participe!

ILEANA LUCIA FLORAN

Reclame