MONITOR CULTURAL * on-line

~Nastasia Maniu: Dublu eveniment cultural la libraria „M. Sadoveanu“ din capitală: lansarea volumelor de proză „Imperfecţiuni provizorii“ şi „Îmi amintesc şi îmi imaginez“ de Mariana Brăescu

Intr-o atmosfera calda si prietenoasa, în ciuda vremii  de afară care refuza să se dezbrace de hainele groase ale iernii, pe data de 3 martie, ora 17, la binecunoscuta Librărie „M. Sadoveanu” din Bucureşsti, în spaţtiul destinat lansăarilor de carte, devenit în scurt timp arhiplin, graţtioasa şi distinsa scriitoare  Mariana Brăescu si-a lansat douăa volume de proză scurta, intitulate  „Imperfectiuni provizorii” si „Imi amintesc si imi imaginez”.

Cunoscuta atat ca jurnalista cat si – pana nu cu multi ani in urma, cand si-a vandut afacerea – firma Casa Lux şi respectiv revistele  Casa Lux, Casa de Vacantă, Practic, Draga mea- ca o strălucitoare  fauritoare de presă, Mariana Braescu este la fel de valoroasa, chiar daca timpul  nu i-a ingaduit sa se manifeste pe cat ar fi dorit, si in domeniul prozei literare si in cel al dramaturgiei.

Asa dupa cum ne-a marturisit insasi autoarea, in luarea sa de cuvant, proza din cele doua volume, scrisa in anii optzeci, in plin comunism, desi, spunem noi, depasind prin valoarea ei timpul si spatiul, a trecut prin nenumarate peripetii, cele mai multe cauzate de cenzura vremii. In cele din urma, iata, a vazut lumina tiparului si nu oricum, ci in conditii grafice excelente. Dar despre cele doua volume de proza vom vorbi pe indelete si cu alt prilej, acum ne  ingaduim sa evocam pe scurt evenimentul lansarii lor  si ordinea desfasurarii lucrurilor.

Cea care a declarat deschis evenimentul, directoarea librariei, Mihail Sadoveanu, cunoscuta de multi scriitori ca veche gazda a lansarilor de carte,  a predat de indata stafeta, transferandu-i atributiile de gazda sarbatoritei, adica scriitoarei Mariana Braescu.

Cu emotie si caldura, cu eleganta care o caracterizeaza, Mariana Braescu si-a prezentat  cărtile și, pe rand, invitatii, in ordinea in care urmau sa vorbeasca.

Mai intai, cei doi cunoscuti si apreciati actori, Florina Cercel si Adrian Paduraru, au citit fiecare din cate un volum de proza.

Prima a fost marea actrita Florina Cercel care a realizat un adevarat spectacol prin lectura nuvelei „Grecoaica” din volumul  „Imi amintesc si imi imaginez”,adecvat subintitulat „povestiri vrajite”.

Cu bine cunoscuta ei voce profunda si catifelata, marea actrita nu a facut o simpla lectura, ci, asa dupa cum aminteam, a oferit un adevarat spectacol, mladiindu-si si involburandu-si tonul dupa cum o cerea traseul sinuos, plin de dramatism, dar si de poezie si mister al povestirii citite.

Pe un alt ton, adecvat „povestirilor satirice” din volumul „Imperfectiuni provizorii”, indragitul actor Adrian Paduraru nu a fost cu nimic mai prejos decat colega sa Florina Cercel, doar ca el a descretit fruntile celor din sala, aflati,  chiar dupa incetarea lecturii, sub vraja primei povestiri citite,  starnind zambete pline de subinteles, prin umorul subtil, uneori ironic, dar nu sarcastic, dupa cum prozele din acest volum i-o cereau.

La sfarsitul lecturii, actorul Adrian Paduraru, care avea o premiera la teatru, a parasit sala, in aplauzele publicului iubitor de carte, public alcatuit nu doar din scriitori, jurnalisti si prieteni ai autoarei, ci si din numerosi cititori obisnuiti, ceea ce ne face sa credem ca romanii nostri incep incet, incet, sa-si aduca aminte ca , fara nici un dubiu, cea mai placuta zabava este cea a lecturii.

Sa revenim insa la invitatii care au vorbit despre scriitoare si despre cartile ei lansate cu acest prilej.

Cel care a urmat imediat dupa lecturile actorilor, un maestru al discursului scanteietor, plin de umor, dar si de gravitate,,  un vorbitor prin excelenta si un adevarat profesionist al
cuvantului scris, a fost prozatorul, jurnalistul si criticul de arta Tudor Octavian. El a evocat cu farmec anii in care au fost scrise prozele  Marianei Braescu si perioada aceea in care un scriitor trebuia sa infrute tot felul de piedici pana reusea sa-si publice o carte. A vorbit apoi despre comunitatea autorilor de proza scurta, comunitate, din pacate, tot mai restransa, mai rarefiata si mai putin cultivata de edituri.
Ultima, dar nu cea din urma vorbitoare, a fost poeta, publicista si realizatoare tv Cleopatra Lorintiu care si-a axat discursul avizat pe proza  insasi a Marianei Braescu, subliniind legatura benefica dintre calitatea  de prozatoare si cea de dramaturg a autoarei.
Evenimentul s-a incheiat rotund, cu o sesiune de autografe si cu indulcirea participantilor la sarbatoare, astfel incat toti au iesit din librarie cu un zambet de satisfactie spirituala, si nu doar
spirituala, imprimat pe chip.
NASTASIA MANIU

 

Reclame